Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
20.9 C
Athens

ΕΛΣΤΑΤ: Σε αποπληθωρισμό η Ελλάδα για 36 μήνες

Για 36ο συνεχή μήνα η ελληνική οικονομία βρέθηκε σε συνθήκες αποπληθωρισμού, καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Φεβρουάριο εφέτος κατά 0,5%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιανουαρίου καταγράφηκαν αυξήσεις τιμών μόνον στα νωπά φρούτα (2%), στα μη σερβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά (0,8%), στα φαρμακευτικά προϊόντα (5,5%) και στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (13,6%).

Στον αντίποδα, μειώσεις τιμών υπήρξαν σε ψωμί και δημητριακά (0,5%), αρνί και κατσίκι (4,3%), πουλερικά (1,6%), γαλακτοκομικά και αβγά (0,6%), έλαια και λίπη (0,7%), νωπά λαχανικά (1,2%), πετρέλαιο θέρμανσης (2,5%), βενζίνη (3%), είδη καθαρισμού και συντήρησης (0,9%), συνδυασμένες μεταφορές επιβατών (3,8%) και κουρεία- κομμωτήρια- είδη ατομικής φροντίδας (0,9%).

Σε ετήσια βάση, οι κυριότερες ανατιμήσεις αφορούν σε ψωμί και δημητριακά (2,1%), μοσχάρι (2%), ψάρια (1,5%), έλαια και λίπη (7,9%), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (5,3%), πατάτες (13,9%), αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς (8%), λοιπά τρόφιμα (7,3%), καφέ- κακάο- τσάι (8,9%), ένδυση και υπόδηση (3,9%), τσιγάρα (1,7%), μη σερβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά (1,4%), στερεά καύσιμα (4,9%), υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης (8,8%), φαρμακευτικά προϊόντα (6,8%), νοσοκομεία- κλινικές (6,3%), μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο (12,8%) και οδικές μεταφορές επιβατών (7%).

Αντίθετα, μειώσεις τιμών σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων, σε αρνί και κατσίκι (3,2%), πουλερικά (1,8%), γιαούρτι (2,5%), νωπά φρούτα (5,6%), νωπά λαχανικά (16,7%), ενοίκια κατοικιών (4%), τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος (0,9%), πετρέλαιο θέρμανσης (24,2%), φυσικό αέριο (19,2%), βενζίνη (9,2%), αγορά αυτοκινήτου (4%), ασφάλιση οχημάτων (10%) και εφημερίδες- βιβλία- χαρτικά είδη (1%).

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιµών καταναλωτή του Φεβρουαρίου 2016 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2015 προκύπτει µείωση 0,5%, έναντι µείωσης 2,2%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2015 προς το 2014.

Η µείωση αυτή, κυρίως από τις ακόλουθες µεταβολές:

1. Από τις µειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 4,7% της οµάδας «Στέγαση», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα ενοίκια κατοικιών, πετρέλαιο θέρµανσης, φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισµό. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα στερεά καύσιµα.

β) Κατά 4,0% της οµάδας «Μεταφορές», λόγω µείωσης κυρίως στις τιµές αγοράς αυτοκινήτων, καύσιµα αυτοκινήτου (βενζίνη), συντήρηση και επισκευή εξοπλισµού προσωπικής µεταφοράς και στις συνδυασµένες µεταφορές επιβατών. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα εισιτήρια µεταφοράς επιβατών µε αεροπλάνο, οδικές µεταφορές επιβατών και στις εγκαταστάσεις διοδίων και παρκόµετρων.

γ) Κατά 1,7% της οµάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στον οπτικοακουστικό εξοπλισµό- υπολογιστές, είδη για παιχνίδια και αθλητισµό, παιχνίδια και χόµπι και στις εφηµερίδες- βιβλία- χαρτικά είδη.

δ) Κατά 1,3% της οµάδας «Εκπαίδευση», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα δίδακτρα δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης.

ε) Κατά 3% της οµάδας «’Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα κουρεία- κοµµωτήρια- είδη ατοµικής φροντίδας και στην ασφάλιση οχηµάτων. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα προσωπικά είδη.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,5% της οµάδας «∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στο ψωµί και δηµητριακά, ψάρια γενικά, µοσχάρι, έλαια και λίπη, αποξηραµένα φρούτα και ξηροί καρποί, ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, πατάτες, λοιπά τρόφιµα, καφές- κακάο- τσάι. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών στο αρνί και κατσίκι, πουλερικά, γιαούρτι, νωπά φρούτα και νωπά λαχανικά.

β) Κατά 1,6% της οµάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα τσιγάρα και στα αλκοολούχα ποτά µη σερβιριζόµενα.

γ) Κατά 3,9% της οµάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιµών των ειδών ένδυσης και υπόδησης.

δ) Κατά 2,1% της οµάδας «∆ιαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα έπιπλα, διακοσµητικά είδη και άλλα καλύµµατα δαπέδου και στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από την µείωση των τιµών στα είδη άµεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

ε) Κατά 3,7% της οµάδας «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα φαρµακευτικά προϊόντα και στις κλινικές. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση των τιµών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.

στ) Κατά 2,6% της οµάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία. Ο γενικός δείκτης τον Φεβρουάριο 2016 σε σύγκριση µε τον Ιανουάριο 2016, παρουσίασε µείωση 0,4% έναντι µείωσης 0,6% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούµενου έτους. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε 0,1% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, από μείωση 1,9% τον Φεβρουάριο 2015.

Σε μηνιαία βάση, δεν παρουσίασε μεταβολή έναντι µείωσης 0,2% που σηµειώθηκε πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΥΡΙΖΑ: Ως κίνηση απελπισίας χαρακτηρίζει την πρόταση της Ν.Δ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση Καλογρίτσα

Στη Βουλή το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2023: Τι θα προβλέπει για ανάπτυξη, ελλείματα, πληθωρισμό και...

Στα βασικά του στοιχεία στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2023   θα περιλαμβάνεται η  χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση για τους πολίτες και ειδικά για συνταξιούχους...

Ο “χάρτης” των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 7 Οκτωβρίου

Συνολικά 75,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 128.500 περίπου δικαιούχους, κατά την εβδομάδα 3-7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της...
ΕΦΚΑ: Καμιά μετακίνηση υπαλλήλου για δύο χρόνια

Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από 6 μήνες σε 9

Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από το 2023 για τρεις ακόμη μήνες, δηλαδή από τους έξι μήνες στους εννέα, προωθεί το...
Με επιπλέον εργασία η αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω καραντίνας

Ευρωζώνη: Στο 10% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο -Στο 12,1% στην Ελλάδα

Στο 10% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο, από 9,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα Παρασκευή...
Φορολοταρία: Με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ για τους τυχερούς

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της φορολοταρίας Σεπτεμβρίου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία αφορά στις συναλλαγές Αυγούστου. Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα εδώ. Σε κάθε...
Τέλη κυκλοφορίας, δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ περιόρισαν το πρωτογενές έλλειμμα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου

Προυπολογισμός: Άμεσοι φόροι και ΦΠΑ έφεραν πρωτογενές πλεόνασμα

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 19 εκ.ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,9 δισ. ευρώ έφεραν στον κρατικό Προϋπολογισμό το πρώτο 8μηνο του έτους οι φόροι ...

Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου, την προκαταβολή σύνταξης για τον ίδιο μήνα και την πληρωμή των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,224ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Τύπος της Τετάρτης 5/10

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 5-10-2022 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Μέτωπο Καραμανλή-Σαμαρά!" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ιερός πόλεμος για τα...

Το ανέκδοτο: Τι προϋπηρεσία έχετε;

-Γειά σας! Ήρθα να μαζέψω ελιές. -Τι προϋπηρεσία έχετε κύριε; -Οι φίλοι μου με φωνάζουν τενεκέ.

Πολυτεχνειούπολη – Έτσι η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στον μαφιόζο «Έσκο» και τον στρατό του

Ήταν Φεβρουάριος του 2020. Ενα περίεργο περιστατικό στη Πολυτεχνειούπολη κινητοποιεί την Ασφάλεια, καθώς ένα...

Ετοιμοπόλεμες οι «ριπές» της 332 Πολεμικής Μοίρας: Τι έδειξε η πρώτη επιχειρησιακή αξιολόγηση για τα Rafale – Τρόμος στην Άγκυρα

Η πρώτη επιχειρησιακή αξιολόγηση IOC (InitialOperational Capability), το πρώτο δηλαδή σοβαρό «crash test» για...