ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Σεμινάριο περί Άμυνας και Στρατηγικής

255

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.) διοργανώνει Σεμινάριο περί Άμυνας και Στρατηγικής στα γραφεία του (Νίκης 11, 4ος Όροφος, Σύνταγμα) από τις 12 Οκτωβρίου έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2015. Ημέρα σεμιναρίων κάθε Δευτέρα 18.00 – 21.00.

Τα επί μέρους αντικείμενα του Σεμιναρίου, είναι τα ακόλουθα:

Α. ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ (12 ΩΡΕΣ)

1.Θεωρία Πολέμου. Ο πόλεμος από την αρχαιότητα έως σήμερα. Βασικοί ορισμοί Στρατηγικής (ΕΘΣΜ, ΕΘΣΚ, ΕΘΣΤ, ΕΘΣΣ, χερσαία στρατηγική, Θαλάσσια και ναυτική στρατηγική, αεροπορική στρατηγική, Δόγμα κ.λπ.).

2.Κλασσικές στρατηγικές προσεγγίσεις πολέμου. Κύριοι εκπρόσωποι στρατηγικής σκέψεως.

3.Νεώτερες στρατηγικές αντιλήψεις. Χερσαία, Ναυτική και αεροπορική στρατηγική σκέψη. Πυρηνική στρατηγική.

4.Η ηγεσία σε ειρήνη, κρίση και πόλεμο. Σχέσεις πολιτικής & στρατιωτικής ηγεσίας.

Β. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑΣ (9 ΩΡΕΣ)

5.Πελοποννησιακός Πόλεμος. Β’ Καρχηδονιακός πόλεμος
6.Περίοδος Ναπολέοντος. Περίοδος Μπίσμαρκ.
7.Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Γ. ΠΟΛΕΜΟΣ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ (9 ΩΡΕΣ)

  1. Επαναστατικός Πόλεμος. Ανταρτοπόλεμος. Μάο, Κίνα και Ινδοκίνα. Ψυχρός Πόλεμος. Κορέα και Βιετνάμ
  2. Τεχνολογία και σύγχρονος πόλεμος. Νέες μορφές πολέμου.
  3. Στρατιωτικές απειλές Ελλάδος. Αποτρεπτική στρατηγική και ελληνικές ΕΔ.

Τις εισηγήσεις αναλαμβάνουν καταξιωμένα μέλη του Ινστιτούτου όπως ανώτατοι Αξιωματικοί, εν αποστρατεία, των τριών κλάδων των ΕΔ, καθώς και έγκριτοι αρμόδιοι καθηγητές. Συνοπτικά Βιογραφικά Σημειώματα των εισηγητών μπορείτε να βρείτε εδώ.

Προ της ενάρξεως του σεμιναρίου θα δίδεται στους σπουδαστές εισαγωγικό έντυπο με κατάλληλη εκπαιδευτική ύλη (οδηγός σπουδών). Μετά το πέρας του σεμιναρίου, θα χορηγηθεί στους σπουδαστές πιστοποιητικό παρακολουθήσεως, καθώς και σχετικό CD-ROM (powerpoint εισηγήσεων, βιβλιογραφία και συναφή κείμενα).

Οι σπουδαστές αντί διδάκτρων, καταβάλλουν στο ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. 50€ προκειμένου να καταστούν μέλη του Ινστιτούτου επί ένα έτος (εντός του έτους αυτού, προβλέπεται η δωρεάν χορηγία του τριμηνιαίου περιοδικού μας «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ» και πρόσκληση συμμετοχής στις εκδηλώσεις μας), καθώς και 10€ επιπλέον για το σύνολο της γραμματειακής υποστηρίξεως καθώς και παροχής καφέ και αναψυκτικών. Μέλη του Ινστιτούτου δύνανται να παρακολουθήσουν το Σεμινάριο έναντι καταβολής 40 €, ως δωρεάς προς το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ..

Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να γίνουν από την 1η έως τις 30 Σεπτεμβρίου, είτε στην γραμματεία στο τηλ. 210-8211025 (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη από 09.30 έως 14.00), είτε ηλεκτρονικά στο elesme@otenet.gr.  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.