Εμπλοκή: Ασφαλιστικό – επικουρικές συντάξεις

55
Ποιο πλάνο εξετάζουν οι δανειστές για τις συντάξεις

Σε οριακό σημείο και με ορατό πλέον τον κίνδυνο εμπλοκής βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό, αφού άκαρπη απέβη άλλη μια συνάντηση ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στους εκπροσώπους των θεσμών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2:30 τα ξημερώματα, είχε διάρκεια πάνω από δύο ώρες, αλλά το μόνο που διαπιστώθηκε, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ήταν ότι υπάρχει «πολύ μεγάλη διαφορά» στο ακανθώδες ζήτημα των επικουρικών συντάξεων.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να κατέθεσε νέα, βελτιωμένη πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές θα γίνουν σε τέτοιο εύρος, ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 350 εκατ ευρώ, από τα 600 εκατ ευρώ που είναι το έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), για το τρέχον έτος.

Τα υπόλοιπα 250 εκατ ευρώ, θα καλυφθούν από αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και από χρήση του αποθεματικού του Ταμείου. Η διαφωνία των θεσμών για τις ασφαλιστικές εισφορές υπήρξε δεδομένη.

Το ΔΝΤ φαίνεται να πρότεινε να συμφωνηθούν μέτρα που θα προκαλέσουν περικοπές ύψους 700 εκατ ευρώ στις επικουρικές συντάξεις, ενώ η πλευρά των Ευρωπαίων, αντιπρότεινε οι παρεμβάσεις σε αυτό το σκέλος να καλύπτουν ετήσια δαπάνη στα επίπεδα των 450 – 500 εκατ ευρώ.

Παράλληλα, το σύνολο των θεσμών επέμεινε στην εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, μέτρο που όμως έχει απορρίψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση έληξε χωρίς να υπάρξει συμφωνία και μένει να αποφασιστεί, εάν θα πραγματοποιηθεί νέα, εντός της ημέρας.

Για τα ποσοστά αναπλήρωσης, που καθορίζουν εν πολλοίς τις μελλοντικές συντάξεις, διαπιστώνεται σύγκλιση απόψεων, στον αρχικό συντελεστή (0,77), για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 15αετία και στον τελικό συντελεστή (2), για πλήρη σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης. Διαφωνίες υπάρχουν για τους ενδιάμεσους συντελεστές, από τους οποίους όμως καθορίζεται και το τελικό ποσό της σύνταξης.

Διαβάστε επίσης:  Κορωνοϊός: Στους 50 οι νεκροί και 1.415 τα κρούσματα – Σε καραντίνα η κοινότητα Φούστανη

Για τη βασική σύνταξη, φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία να χορηγούνται τα 384 ευρώ αυτής, σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης από 20 έτη και άνω. Για σύνταξη με 15αετία, προβλέπεται εθνική σύνταξη στα 345 ευρώ

. Για κάθε επιπλέον έτος, μέχρι τα 20, η εθνική σύνταξη θα αυξάνεται κατά 2%, για να φτάσουμε στο καταληκτικό σημείο των 384 ευρώ. Για τις συντάξεις χηρείας φαίνεται ότι η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, θα δημιουργήσει ένα ηλικιακό όριο, στα 55 έτη. Από αυτό το όριο και κάτω, η συγκεκριμένη παροχή θα χορηγείται για μία τριετία.

Ειδικά για ανήλικα τέκνα, η παροχή θα χορηγείται μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας ή μέχρι το 24ο εάν πρόκειται για δικαιούχους, οι οποίοι σπουδάζουν. Για τις εισφορές φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία στο ύψος τους (20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια, 4% για εφάπαξ).

Επίσης, συμφωνία εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει και για τις βελτιώσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιστήμονες, δηλαδή μειωμένο ασφάλιστρο για όσους βρίσκονται στην πρώτη πενταετία.

Ειδικά για επιστήμονες η κυβερνητική πρόταση θέλει εκπτώσεις ασφαλιστικών εισφορών 50%, για περιπτώσεις εισοδημάτων έως 10.000 ευρώ.

Για τους αγρότες, οι θεσμοί δέχονται την σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, διαφωνούν όμως στο δικαίωμα επιλογής μεταξύ 16 και 20%, με ανάλογη προσαρμογή του ποσού της σύνταξης.