Εμπλοκή στη Σύνοδο Κορυφής από την ομάδα Βίζεγκραντ

97
εμπλοκή, Σύνοδο Κορυφής, Βίζεγκραντ ,

Σε θρίλερ εξελίσσεται το ευρωτουρκικό παζάρι στις Βρυξέλλες, καθώς η Σύνοδος στο επίπεδο των 28 συνεχίζεται εξετάζοντας τις διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Όπως αναμενόταν το δείπνο με τον Νταβούτογλου θα καθυστερήσει ενώ η αίσθηση είναι ότι θα υπάρξει … ξενύχτι αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει λύση σήμερα και να παραπεμφθεί για την τακτική Σύνοδο στις 17 – 18 Μαρτίου.

Στο μεταξύ πριν λίγο ολοκληρώθηκε μίνι Σύνοδος με στόχο τον συντονισμό στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Γερμανίας, Γαλλίας, Αγγλίας, Ολλανδίας, Ελλάδας, Κύπρου και της Φραντσέσκα Μογκερίνι, Ύπατης Αρμοστή της ΕΕ για την εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια.

Οι 28 επιχειρούν να διαμορφώσουν μια κοινή δήλωση ωστόσο εμπλοκή φαίνεται να δημιουργείται με ευθύνη των χωρών του Βιζεγκραντ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες διαφωνούν με το σχέδιο για επιστροφή και Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, υπό το σκεπτικό ότι δεν είναι ασφαλής χώρα.

Η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρξει κατάληξη απόψε

Η ελληνική πλευρά, η οποία θέλει να υπάρξει κατάληξη απόψε, εγκαλεί τις χώρες αυτές για τη στάση τους που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν συνεργάζονται πηγές και δείχνουν ότι δε θέλουν λύση σήμερα. Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στις χώρες αυτές υποκρισία για το γεγονός ότι δεν δέχονται Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς πρόσφυγες και την ίδια ώρα διαφωνούν με την επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία και την μετεγκατάστασή τους από εκεί στις χώρες της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:  Ένας στους τέσσερις ανθρώπους στη Γη θα είναι παχύσαρκος το 2045

Κατά πληροφορίες απεθυνόμενος προς την ομάδα των τεσσάρων είπε πως αν δεν θέλετε το plan A δηλαδή την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία αλλά επιμένετε στην επανεισδοχή μόνο μεταναστών “μη νομίζετε ότι θα γλιτώσετε, θα το βρείτε μπροστά σας γιατί θα σας έρθουν από αλλού”. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ζήτησε αν δεν υπάρξει απόφαση απόψε να διατηρηθεί το υπάρχον Status Quo.