Ενέκρινε και η Γερμανία το ελληνικό πρόγραμμα

135

Με ψήφους 454 υπέρ, 113 κατά και 18 αποχές επί 585 ψηφισάντων υπερψηφίστηκε, πριν από λίγο, από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης υπό τον ΕΜΣ και η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα η ψηφοφορία για το ελληνικό πρόγραμμα και στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει στις 8 το βράδυ το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να εξετάσει το νέο ελληνικό πρόγραμμα. Ο ESM αφού έχει ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ η διαδικασία στα εθνικά Κοινοβούλια, αναμένεται να επικυρώσει το πρόγραμμα ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης και να αποπληρωθεί έγκαιρα το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ αύριο.

«Θα ήταν απαράδεκτο να μην δίναμε την ευκαιρία μιας νέας αρχής στην Ελλάδα, μετά και την ευρεία υπερψήφιση του νέου προγράμματος από την ελληνική Βουλή», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εισήγησή του, ανοίγοντας την έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Παρότι όπως είπε, η απόφαση δεν είναι εύκολη αφού υπάρχουν πολλά “κατά” αλλά και πολλά “υπέρ”, ζήτησε την υπερψήφιση του προγράμματος. Τόνισε ότι οι δόσεις θα εκταμιεύονται «βήμα-βήμα» κάθε φορά που καλύπτονται οι υποχρεώσεις προσθέτοντας ότι αν υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα τότε η ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα θα γνωρίσει μόνο ανάπτυξη

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι είναι απαρατητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι το Ταμείο θα εξετάσει τη συμμετοχή του τον Οκτώβριο. Δήλωσε βέβαιος ότι τον Οκτώβριο θα φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αποκλείοντας για άλλη μια φορά το κούρεμά του, μιλώντας όμως για δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής.

Το Αριστερό Die Linke θα καταψηφίσει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ξεκαθάρισε, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Γκρέγκορ Γκίζι, που δήλωσε: “Έπρεπε να αφήσουμε τις ελληνικές τράπεζες να πτωχεύσουν”. Ο κ. Γκίζι, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο θέμα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που παραχωρούνται στο σχήμα υπό τη γερμανική Fraport, τονίζοντας ότι με τόσο χαμηλή τιμή παραχώρησης, η Ελλάδα ποτέ δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τα 50 δις που χρειάζεται από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Διαβάστε επίσης:  Η παγίδα του Ζάεφ στην Ελλάδα: “Μακεδονία του Ίλιντεν”

«Αυτό το πρόγραμμα είναι διαφορετικής ποιότητας από τα παλαιότερα», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Τόμας Όπερμαν, μιλώντας στη Bundestag, σηματοδοτώντας τη στήριξη του κόμματός του στη συμφωνία για το ελληνικό πακέτο, το οποίο, όπως είπε, «για πρώτη φορά επενδύει στην αναμόρφωση του κράτους και της κοινωνίας στην Ελλάδα και μόνο έτσι μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση».

Ο κ. Όπερμαν αναφέρθηκε, κυρίως, στην ανάγκη να υλοποιήσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις και επισήμανε ότι η βοήθεια θα δίνεται «χέρι με χέρι» με τη διαβεβαίωση της υλοποίησης των δεσμεύσεων. Ζήτησε, μάλιστα, από τη γερμανική κυβέρνηση να στηρίξει με προσωπικό την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα είναι αρμόδια για τις μεταρρυθμίσεις.

Το «όχι» δεν θα έλυνε τα προβλήματα, δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων, Άντον Χοφράιτερ και τάχθηκε υπέρ της έγκρισης του τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι μία έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα δημιουργούσε την ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. «Δεν μπορούμε να αντέξουμε ένα κατεστραμμένο κράτος στην ΕΕ», ανέφερε ο κ. Χοφράιτερ, με το βλέμμα και στην κατάσταση με τους πρόσφυγες, προσθέτοντας ότι η ΚΟ των Πρασίνων θα στηρίξει τη συμφωνία, «παρά τα δημοκρατικά, κοινωνικά και οικονομικά σφάλματά της».