Ενημερωτική Εκδήλωση  σήμερα για τις Ρευματικές Παθήσεις

139

Ανοιχτή κεντρική εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, διοργανώνει σήμερα Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, ( Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας), το Εθνικό Συμβούλιο για τις Ρευματικές Παθήσεις, στο πλαίσιο πανελλήνιας ενημερωτικής εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις Ρευματικές Παθήσεις.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ, στο  συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής  (αίθουσα Σκαλκώτας). Αμέσως μετά θα ακολουθήσει καλλιτεχνική εκδήλωση με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τους Bogaz Musicue.

Το «Εθνικό Συμβούλιο για τις Ρευματικές Παθήσεις» αποτελείται  από την Επιστημονική Εταιρεία (Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) και όλες τις Ενώσεις Ασθενών με Ρευματοπάθειες που υπάρχουν στη χώρα.

Πρώιμη Διάγνωση-Έγκαιρη Παρέμβαση

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους στις ανεπτυγμένες χώρες, σε κάποια στιγμή της ζωής τους προσβάλλεται από Ρευματικές Παθήσεις.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα άτομα με ρευματικές παθήσεις, ανέρχονται σε 120.000.000  ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 3.000.000.

Στο σύνολο του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού 13% πάσχουν από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Παναγιώτη Τρόντζα, και με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας , στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα συγκαταλέγεται στα συχνότερα χρόνια νοσήματα της παιδικής ηλικίας και είναι περίπου το ίδιο συχνή όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η Επιληψία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων  η αιτιολογία παραμένει άγνωστη.

Κληρονομικοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση τους, ωστόσο η φύση των παραγόντων αυτών και ο τρόπος της κληρονομικότητας δεν είναι ακόμα γνωστοί.

Ο τρόπος ζωής (άσκηση, διατροφή, κάπνισμα, επάγγελμα, τόπος διαμονής κλπ) καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με την παθογένεια των περισσότερων Ρευματικών Παθήσεων.

Όμως οι παράγοντες αυτοί μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την εμφάνιση ή την εξέλιξη ορισμένων από αυτά τα νοσήματα.

Στην Ελλάδα οι ρευματικές παθήσεις,  αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0 και 17,7% αντίστοιχα).

Διαβάστε επίσης:  ΤΡΩΜΕ … ΚΑΡΚΙΝΟ! Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να τα αποφεύγετε… 

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ποσοστό που ανέρχεται στο 40% εάν συνυπάρχει ακόμα μία πάθηση όπως κατάθλιψη, καρδιακή ή αναπνευστική νόσος.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω της τεράστιας ανεργίας εξαιτίας της πολύχρονης  οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΕΡΕ – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.  στην σημερινή κατάσταση στην χώρα μας τόνισε πως  οι  φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας προς τα άτομα με ΡΠ  χαρακτηρίζονται από ελλείψεις (κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας) και ανορθολογική ανάπτυξη κυρίως ως προς την κατανομή των υποδομών και την παρουσία Ρευματολόγων σε αυτές, αν και η αναλογία των Ρευματολόγων στον πληθυσμό είναι καλύτερη από τα διεθνή πρότυπα (ένας ειδικευμένος Ρευματολόγος ανά 40.000-100.000 κατοίκους ανάλογα με τις επιδημιολογικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες)

Στην Ελλάδα το «Εθνικό Συμβούλιο για τις Ρευματικές Παθήσεις» αποτελούμενο από την Επιστημονική Εταιρεία (Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) και όλες τις Ενώσεις Ασθενών με Ρευματοπάθειες που υπάρχουν στη χώρα, έχει καταθέσει  στο Υπουργείο Υγείας το «Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις», το οποίο αναμένει την έγκριση του ΚΕΣΥ και κατόπιν του Υπουργού Υγείας για την υλοποίηση του.

Το σχέδιο περιλαμβάνει 7 θεματικούς άξονες που αφορούν:

  • τις αναγκαίες πολιτικές υγείας και τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας που χρειάζεται να εφαρμοσθούν.
  • την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
  • την ανάγκη δημιουργίας αρχείων καταγραφής ρευματοπαθών.
  • την υποστήριξη και τη φροντίδα των χρόνιων ρευματοπαθών.
  • την ανάπτυξη του εθελοντισμού για τη συμπληρωματική κάλυψη των αναγκών.
  • την εκπαίδευση των ιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας αλλά και των ίδιων των ασθενών και των οικογενειών τους.
  • την έρευνα για τις Ρευματικές Παθήσεις (στους τομείς της επιδημιολογίας, της αιτιοπαθογένειας, της κλινικής έρευνας, αλλά και των οικονομικών δεδομένων για την επιβάρυνση του συστήματος υγείας).