ΕΝΦΙΑ: Έρχονται εντός της εβδομάδας τα εκκαθαριστικά στο Taxisnet

103
Απόψεις, ΕΝΦΙΑ, περσινά ξινά σταφύλια, κατάργηση,

Εντός της εβδομάδας θα αναρτηθούν στο τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ που φέτος καταβάλλεται σε πέντε δόσεις, με την πρώτη να ξεκινά στο τέλος Οκτωβρίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλλουν σχεδόν το ίδιο ποσό με πέρυσι.

Για το 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στην «Καθημερινή» προαναγγέλλει σημαντικές αλλαγές. «Θεωρώ λάθος να υπάρχουν δύο φόροι ενσωματωμένοι σε έναν για το ίδιο αντικείμενο. Μπορούμε να κάνουμε αυτό που κάνουν άλλες χώρες και να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός. Πρέπει να θεσπιστεί ένα αφορολόγητο έστω και πολύ χαμηλό. Για παράδειγμα, για ακίνητο εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ δεν χρειάζεται να πληρώνεις φόρο στο Δημόσιο, ας υπάρχουν μόνο τα τέλη αυτοδιοίκησης» δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης.

Ο φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα θυμίζει και θα κινείται στη φιλοσοφία του παλαιού ΦΑΠ λέει ο Τρύφων Αλεξιάδης. «Ο νέος φόρος πρέπει να έχει προοδευτική κλίμακα και να επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας. Να μεταφέρει το φορολογικό βάρος στις υψηλές και πολύ υψηλές περιουσίες. Επιστρέφουμε, δηλαδή, στη βασική ιδέα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας: φόρος στο σύνολο της περιουσίας και όχι σε κάθε ακίνητο».

Διαβάστε επίσης:  ΔΝΤ: Κατεβάζει στο 2% τον πήχη της ανάπτυξης για το 2018

Η κατάργηση της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο δε σημαίνει ότι αυτά τα ποσά θα φορολογηθούν, ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Στο μεταξύ, μέσα στο Νοέμβριο προγραμματίζονται και οι αλλαγές στο φόρο εισοδήματος. Όπως τόνισε ο κύριος Αλεξιάδης το αφορολόγητο των 955 ευρώ δεν μπορεί να πέσει χαμηλότερα ενώ είναι πιθανό να αυξηθεί για όσους χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα. Η χρήση του πλαστικού χρήματος θα συνδυαστεί και με κίνητρα, όπως είναι η συμμετοχή σε κληρώσεις.