Ενωτικό αλλά άνευ ουσίας το πολυδιαφημισμένο μήνυμα Ομπάμα

101
Ομπάμα, βόμβες, χώρες,

«Η απειλή της τρομοκρατίας είναι αληθινή, αλλά θα την ξεπεράσουμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, σε έκτακτο διάγγελμά του από το οβάλ γραφείο, ένα διάγγελμα που απαντούσε στην κριτική για έλλειψη εσωτερικής ασφάλειας στη χώρα μετά το μακελειό στην Καλιφόρνια, πριν από τέσσερις μέρες.

Να σημειωθεί ότι είναι μόλις η τρίτη φορά στη διάρκεια της προεδρίας του που ο Ομπάμα απευθύνεται στο αμερικανικό έθνος, ζωντανά, μέσα από το οβάλ γραφείο.

Στην ομιλία του προς τον αμερικανικό λαό  ο Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα καταδιώξει οποιονδήποτε σχεδιάζει ένοπλες επιθέσεις εναντίων των ΗΠΑ και προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των πολιτών για πράξεις τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας, ζητώντας τη συνεργασία Αμερικανών με συμπατριώτες τους μουσουλμάνους.

Αναφερόμενος στο μακελειό στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια, όπου 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους, είπε πως η συγκεκριμένη τρομοκρατική πράξη είναι ένδειξη μιας «νέας φάσης» στην πάλη ενάντια των τζιχαντιστών. Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η επίθεση καθοδηγήθηκε από τζιχαντιστές στο εξωτερικό ή  ότι ήταν τμήμα ενός μεγαλύτερου σχεδίου για το εσωτερικό της χώρας.

Διαβάστε επίσης:  ΤΟΥΡΚΙΑ: Καταρρέει η τουρκική λίρα - Σε νέο ιστορικό χαμηλό

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον αμερικανικό λαό να μην υπερβάλει στις αντιδράσεις του και να μη δείξει προκατάληψη εναντίον των μουσουλμάνων, ενώ πρόσθεσε πως το να υποκύψουν οι πολίτες στο φόβο θα σημάνει ότι οι τζιχαντιστές πέτυχαν το στόχο τους. «Δεν μπορούμε να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου, αφήνοντας αυτή τη μάχη να οριστεί ως μάχη μεταξύ της Αμερικής και του Ισλάμ», είπε, κάνοντας έμμεση αναφορά στις δηλώσεις υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την προεδρία.

Ο Ομπάμα προανήγγειλε στην ομιλία του αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που επέτρεψαν στην Τασφίν Μαλίκ (μία εκ των δύο δραστών) να έρθει από τη Σαουδική Αραβία με ταξιδιωτικά έγγραφα ως αρραβωνιαστικιά του Σάγεντ Φαρούκ, ενώ κάλεσε τους μουσουλμάνους ηγέτες να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ απορρίπτοντας την ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους.

Παρότρυνε τέλος το Κογκρέσο να καταστήσει πιο δύσκολη την προμήθεια εξοπλισμού όπως αυτόν που χρησιμοποιήθηκε στο Σαν Μπερναρντίνο.