Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020
20.4 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1956.... Έναρξη της κρίσης του Σουέζ: Δυνάμεις του Ισραήλ εισβάλλουν στη χερσόνησο του Σινά, με την ενίσχυση της Βρετανίας και της Γαλλίας, εναντίον...

ΕΞΑΨΑΛΜΟΣ στην Τουρκία από την Ρωσία για την Κύπρο!

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε για την τακτική της Άγκυρας, η οποία παρενέβη στο Κυπριακό στέλνοντας μηνύματα πως ουσιαστικά μόνο στόχος της Τουρκίας είναι η εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων και όχι η επίτευξη μιας πραγματικά δίκαιης συμφωνίας στο Κυπριακό.

Η ρωσική παρέμβαση έγινε με αφορμή πρόσφατες τοποθετήσεις Ερντογάν και είναι σαφές πως η Μόσχα δεν προτίθεται να αφήνει εφεξής την Άγκυρα σε «χλωρό κλαρί». Αυτό διαφάνηκε και από την πρόσφατη συζήτηση για το ψήφισμα ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενώ οι θέσεις που εκφράζονται από τη Ρωσία είναι οι γνωστές διαχρονικές της στο Κυπριακό.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τις πρόσφατες επαφές αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος στην Άγκυρα έκανε λόγο για «κατάφωρη παρέμβαση της Τουρκίας στο Κυπριακό», προσπαθώντας να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι πρόσφατα στην Άγκυρα βρισκόταν επικεφαλής αντιπροσωπείας η λεγόμενη Πρόεδρος ψευδοβουλής Σιμπέρ Σιμπέλ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ δήλωσε χθες πως κατά τις επαφές αυτές ,περιλαμβανομένης και συνάντησης με τον Ερντογάν, «ο Τούρκος ηγέτης κατηύθυνε ανοιχτά τους Τουρκοκύπριους να ακολουθήσουν σκληρή και χωρίς συμβιβασμούς γραμμή στις εν εξελίξει δικοινοτικές διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, και για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως η εδαφική οριοθέτηση».

Πρόσθεσε δε με νόημα πως «αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις της Άγκυρας, περί ετοιμότητας να συμβάλει για μια όσο το δυνατόν γρηγορότερη ειρηνική διευθέτηση στο νησί, και είναι σαφές, ότι τονώνοντας τη μία πλευρά του εσωτερικού διαλόγου στην Κύπρο, η ηγεσία της Τουρκίας παρεμβαίνει κατάφωρα στην διαπραγματευτική διαδικασία, προωθώντας τα δικά της συμφέροντα, τα οποία απέχουν πολύ από την εξασφάλιση μίας πραγματικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».

Πάντως, σε σχέση με τις υποδείξεις Ερντογάν προς τους Τουρκοκύπριους, φαίνεται πως στο θέμα της παραχώρησης «υπηκοοτήτων» γίνονται ήδη βήματα. Η Άγκυρα ζητά από το κατοχικό καθεστώς να παραχωρήσει «ιθαγένεια» σε εποίκους ενόψει ενδεχόμενης συμφωνίας στο Κυπριακό. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει κατά 50% το ποσό που πληρώνουν όσοι δικαιούνται να αποκτήσουν την «λευκή ταυτότητα», ως ξένοι υπήκοοι που ζουν μόνιμα στα κατεχόμενα. Η «λευκή ταυτότητα» συνιστά τον προθάλαμο για την παραχώρηση «υπηκοότητας» του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα “Κίπρις”, το ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν όσοι είναι δικαιούχοι της εν λόγω ταυτότητας ανέρχεται τώρα στις χίλιες τουρκικές λίρες (300 ευρώ).

Το IMF στα κατεχόμενα

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του IMF είχε στα κατεχόμενα ο “υπουργός” τουρισμού, Φαϊζ Σουτσιούογλου για θέματα τουρισμού και τα μοντέλα μετά τη λύση, την τουριστική οικονομία και τις ανάγκες του τουρισμού στα κατεχόμενα. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ανακοίνωση του “υπουργείου” αναφέρει ότι η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν η Rachel Van Elkan.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του κ. Σουτσιούογλου, η συνάντησή τους ήταν πολύ παραγωγική και αποφάσισαν να εργαστούν από κοινού στο θέμα του πώς μπορεί να συμβάλλει το IMF στον τουρισμό της “βόρειας” Κύπρου. Τους ανέφερε, σημειώνει, ότι με στόχο τη συμβολή στην οικονομία της “χώρας”, εργάζεται για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και την αναζωογόνηση του αγροτουρισμού.

Ικανοποίηση για εναρμόνιση

Σημαντική πρόοδος καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις για επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας στο Κυπριακό αναφέρει σε γραπτή δήλωση του το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών των κατεχομένων, προσθέτοντας, ότι βρίσκονται σε ένα σημαντικό στάδιο.

Το “υπεξ” αναφέρει, επίσης, ότι παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, η ad-hoc επιτροπή συνεχίζει το έργο της εναρμόνισης της τ/κ κοινότητας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο προκειμένου ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί στα κατεχόμενα από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει την Ομάδα Δράσης για την τ/κ κοινότητα υπό την άμεση εποπτεία του Προέδρου Juncker, το “υπεξ” αναφέρει ότι η προσδοκία με τη νέα ρύθμιση είναι όπως η Επιτροπή προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

σαν σήμερα, κρίση, Σουέζ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1956.... Έναρξη της κρίσης του Σουέζ: Δυνάμεις του Ισραήλ εισβάλλουν στη χερσόνησο του Σινά, με την ενίσχυση της Βρετανίας και της Γαλλίας, εναντίον...
Γερμανία: Η Μέρκελ ανακοίνωσε "μερικό lockdown" από τις 2 Νοεμβρίου

Γερμανία: Η Μέρκελ ανακοίνωσε “μερικό lockdown” από τις 2 Νοεμβρίου

Για μια «πάρα πολύ δύσκολη μέρα» έκανε λόγο η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, καλώντας νωρίτερα απόψε τους πολίτες σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια»,...
Γαλλία: Γενικό lockdown από την Παρασκευή

Γαλλία: Γενικό lockdown από την Παρασκευή

Γενικό lockdown στη Γαλλία από μεθαύριο Παρασκευή και τουλάχιστον ως την 1η Δεκεμβρίου. Τα νέα μέτρα παραπέμπουν στην καραντίνα της περασμένης άνοιξης....

ΟΗΕ: Στις 3 Νοεμβρίου η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ

Στις 3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν...
ΓΕΡΜΑΝΙΑ-Welt: Οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν μπορεί να γίνουν μπούμερανγκ

Για τα “μάτια” του Ερντογάν καταδίκη της Τουρκίας για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης

Τα Τουρκικά δικαστήρια καταδίκασαν σε αποζημίωση αρχηγό της αντιπολίτευσης γιατί είπε στον Ερντογάν «δεν είσαι θεός, είσαι έμπορος θρησκειών»!
Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

Την επιβολή lockdown για ένα μήνα εξετάζει το Παρίσι. Το γενικό απαγορευτικό στη Γαλλία ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ από τα...
Ο Ερντογάν καλεί την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα

Το σκίτσο που έκανε έξαλλο τον Ερντογάν

Δείτε τι ανέβασε Ολλανδός πολιτικόςΤην έντονη αντίδραση, όχι μόνο των μελών της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
942ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κορονοϊός: Η Ρωσία θα εγκρίνει το δεύτερο εμβόλιο έως τις 15 Οκτωβρίου

Η Ρωσία αναμένει την έγκριση του δεύτερου εν δυνάμει εμβολίου κατά της...

Ρωσία προς Τουρκία: «Θα σας διαλύσουν Έλληνες και Αιγύπτιοι»

Ο ρωσικός Τύπος μεταδίδει πληροφορίες σχετικά με τον συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο...

Νέο super market από τη Ρωσία έρχεται στην Ελλάδα

Νέο super market από τη Ρωσία ετοιμάζει τα πλάνα του και έρχεται...

ΡΩΣΙΑ – Κορωνοϊός: Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 14.000

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 95 νέους θανάτους λόγω του κορωνοϊού, με τον...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή