ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ | Μαρία Λοϊζίδου | Μεταβίβαση

441

Εγκαίνια αύριο της  Μεταβίβασης, της πολυαναμενόμενης εικαστικής εγκατάστασης που δημιούργησε η κύπρια καλλιτέχνιδα Μαρία Λοϊζίδου για τον ΝΕΟΝ και παρουσιάζεται στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Κεραμεικού, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αρχαίας Αθήνας. Η διανοητική και εικαστική προσέγγιση της δημιουργού αποτελεί μια δημιουργική συνομιλία μεταξύ της μνήμης του τόπου με τα ίχνη της αρχαίας ελληνικής τέχνης της ύφανσης και τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για τον χειρισμό του υλικού (ίνες από ανοξείδωτο χάλυβα).

Η έκθεση αναπτύσσεται σε μία διαδρομή που ξεκινάει από το εσωτερικό του αρχαιολογικού μουσείου, συγκεκριμένα στα παράθυρα της εσωτερικής αυλής – αιθρίου, και συνεχίζει στον αρχαιολογικό χώρο σε 6 συνολικά σημεία. Μέσα από αυτόν τον αρχαιολογικό περίπατο αναδεικνύονται όψεις της γυναικείας καλλιτεχνικής εργασίας – χειροτεχνίας που συνδέονται με την ύφανση, τη συλλογική εργασία, τη σχέση με το χρόνο και την εικαστική απόδοση του γυναικείου ψυχισμού πάνω στο εργόχειρο.

Διαβάστε επίσης:  Έξω λόρδα..μέσα λόρδα

To ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ  αποτελεί απευθείας ανάθεση και δημιουργία έργου για το δημόσιο χώρο της πόλης της Αθήνας και υλοποιείται ετησίως.

Η εικαστική εγκατάσταση θα διαρκέσει ως τις 31 Οκτωβρίου 2015.

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 08:00 -20:00

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Μ. ΛΟΪΖΙΔΟΥ

Η Μαρία Λοϊζίδου είναι εικαστικός, έχει σπουδάσει στη Λυών και ζει στη Λευκωσία. Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις (Μπιενάλε Βενετίας, Tέχνης και Αρχιτεκτονικής), πραγματοποίησε εγκαταστάσεις σε δημόσιους χώρους (Φάτιμα, Πορτογαλία) και έδωσε διαλέξεις σε διάφορα ιδρύματα. Συνεργάζεται με μουσεία (Σεντ Ετιέν, Λυών, Κωνσταντινούπολη, Αθήνα) και γκαλερί (Maria Lund, Παρίσι, Kalfayan Gallery, Αθήνα) επαναπροσδιορίζοντας την δουλειά της και εμπλουτίζοντας την με κοινωνικοπολιτικές πτυχές, δίνοντας έμφαση στην «δύναμη της ευθραυστότητας». Η συνεργασία της με την AA & U For Architecture, Art and Urbanism της επιτρέπει να εστιάσει σε ανάλογα θέματα διεπιστημονικού επιπέδου.