ΖΗΤΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΟΥΝ – Ο Βέμπερ ζητάει την έξοδο της Ελλάδας από την Σέγκεν

127
Βέμπερ: Πολιτικοί κρατούμενοι οι δύο Έλληνες αξιωματικοί

Την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σέγκεν ζητά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Βέμπερ αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορά της βάσει των ισχυόντων διατάξεων της Σέγκεν και παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Όταν χώρες μέλη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων τότε θα πρέπει η Frontex να αναλαμβάνει τη φύλαξη των επίμαχων συνοριακών σημείων.

»Σε περίπτωση όμως που ούτε η Frontex δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορα τότε θα πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος μιας χώρας από τον χώρο του Σένγκεν», είπε ο Βέμπερ.

«Η ασφάλεια των συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας διασφαλίζει και την ασφάλεια των γερμανικών συνόρων. Για αυτό και δεν ισχύει, στην προκειμένη περίπτωση, το επιχείρημα περί εθνικής κυριαρχίας. Αν μια χώρα αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τις τότε η ΕΕ οφείλει να αναλάβει», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:  Ρωσικός πύραυλος κατέρριψε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines στην Ουκρανία

«Θέλω μια Ευρώπη με ανοιχτά σύνορα. Το βασικό ερώτημα είναι ωστόσο αν μειώνονται και αν βρίσκονται υπό έλεγχο οι προσφυγικές ροές. Και εδώ η Τουρκία έχει ρόλο-κλειδί. Επίσης, χρειαζόμαστε αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τρόπους διαχείρισης της μεγάλης πρόκλησης σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ήπειρός μας. Πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι η προσφυγική κρίση δεν θα επιλυθεί μέσα σε εβδομάδες ή μήνες. Θα μας απασχολήσει για χρόνια ίσως και δεκαετίες.

»Η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Η χώρα έχει κοινά σύνορα με εστίες κρίσεις, όπως η Συρία και το Ιράκ και την ίδια στιγμή προκαλεί ανησυχία η κατάσταση της οικονομίας της. Για την ανάπτυξη της χώρας απαιτείται εμβάθυνση των σχέσεων με την ΕΕ. Τίποτα δεν μας εμποδίζει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να επιλύσουμε από κοινού τα προβλήματα», κατέληξε.