Ζωντάνεψε και πάλι το νησί Ουτόγια

117

Άνοιξε σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά τη φονική επίθεση του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, η θερινή κατασκήνωση των Νέων Εργατικών στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας.

Αποφασισμένοι να ανακτήσουν τον χώρο, οι μαθητευόμενοι πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και επιζήσαντες του φονικού, έστησαν τις σκηνές τους για μερικές ημέρες στο ίδιο μέρος όπου ο δεξιός εξτρεμιστής είχε θερίσει 69 ζωές στις 22 Ιουλίου του 2011. Επί μία ώρα και ένα τέταρτο, ο Μπρέιβικ πυροβολούσε εν ψυχρώ τους περίπου 600 νέους που συμμετείχαν στη θερινή κατασκήνωση της AUF, σκορπίζοντας τον τρόμο μεταξύ των εφήβων που είχαν παγιδευθεί στο νησί, το οποίο βρίσκεται στα ψυχρά νερά μιας λίμνης. Λίγο νωρίτερα είχε ανατινάξει μια βόμβα 950 κιλών κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από εκεί, σκοτώνοντας άλλους οκτώ ανθρώπους. Ο Μπρέιβικ εκτίει σήμερα ποινή κάθειρξης 21 ετών, η οποία μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον, αν εξακολουθήσει να θεωρείται απειλή για την κοινωνία.

Διαβάστε επίσης:  Ζάεφ στο Twitter: Η Μακεδονία του Ιλιντεν είναι μια λύση με την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω μπροστά

Καθώς οι νορβηγικές αρχές είχαν επικριθεί έντονα για έλλειψη ετοιμότητας μετά τις επιθέσεις του Μπρέιβικ, δύο σκάφη της αστυνομίας και ένοπλοι αστυνομικοί ήταν αυτή τη φορά ανεπτυγμένοι και παρακολουθούσαν τη συγκέντρωση.

ΝΕΟΛΑΙΑ

«Η 22α Ιουλίου (2011) θα αποτελεί για πάντα μέρος της ιστορίας του Ουτόγια (…) όμως η σημερινή ημέρα θα μπει επίσης στην ιστορία του Ουτόγια», υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία του νέους ο επικεφαλής της Εργατικής Νεολαίας (AUF) Μάνι Χουσάινι.

Με την ευκαιρία της επιστροφής της νεολαίας των Εργατικών, στο Ουτόγια οικοδομήθηκαν νέα κτίρια δίπλα στα παλιά. Μόνο η καφετέρια, στην οποία 13 νέοι είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή, διατηρεί επίτηδες τα ίχνη από τις σφαίρες του φονιά, για να θυμίζουν την τραγωδία που εκτυλίχθηκε εκεί.