Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ονειδιστικό φαινόμενο η συμπεριφορά Μάρδα και Πανούση

134

Την «προσωπική μέριμνα» του πρωθυπουργού προκειμένου να «συνετίσει» τους κ.κ.  Μάρδα και Πανούση σχετικά με τις δηλώσεις τους, ζητά με επιστολή της η  πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η επιστολή της κ. Κωνσταντοπούλου εστάλη στον κ. Τσίπρα στις 31 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αμφισβήτησε το έργο της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο χρέος και έχει δηλώσει ότι «γοητεύεται με την αίσθηση της ρήξης» ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει πολλαπλώς σχολιάσει τη συμπεριφορά και τις δηλώσεις της.

Η κα. Κωνσταντοπούλου κάνει λόγο για σειρά από προσβλητικές δηλώσεις του κ. Μάρδα, με αφορμή τα λεγόμενά του για την Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο χρέος και μιλά για «επιθετική επιμονή» του κ. Πανούση και πολλαπλές προσβλητικές τοποθετήσεις του εναντίον της.

Αρχικά η πρόεδρος της Βουλής ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τις εκκρεμότητες του Κοινοβουλίου που έχουν να κάνουν με άρση της βουλευτικής ασυλίας, με επακόλουθο την καθυστέρηση διακοπής της λειτουργίας και προσθέτει ότι «αυτονόητα, αν στο διάστημα αυτό υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση της Βουλής προκείμενου να συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές και η ολομέλεια και να μην προκληθεί δυσλειτουργία ή αιφνιδιασμός των βουλευτών» και συνεχίζει.

«Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας επισημάνω ότι ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, στο πλαίσιο σειράς προσβλητικών δηλώσεών του, που στρέφονται εναντίον μου ως Προέδρου της Βουλής αλλά και, συνολικότερα, εναντίον της λειτουργίας και της αυτονομίας της Βουλής, προέβη και σε δηλώσεις που αφορούν το έργο και το αντικείμενο αυτής της Επιτροπής, δηλώσεις που δεν απηχούν την εκπεφρασμένη άποψη της κυβέρνησης, πλην όμως δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά. Το ίδιο φαινόμενο, των ανοίκειων και πολλαπλώς προσβλητικών τοποθετήσεων εναντίον μου ως Προέδρου της Βουλής αλλά και εναντίον της συνταγματικά και εκ του κανονισμού της Βουλής προβλεπόμενης άσκησης των αρμοδιοτήτων μου, παρατηρείται εδώ και μήνες από έτερο αναπληρωτή υπουργό της κυβέρνησής σας, τον κ. Γιάννη Πανούση, η επιθετική επιμονή του οποίου γεννά πολλές απορίες» αναφέρει στην επιστολή της η κα Κωνσταντοπούλου.

Διαβάστε επίσης:  Μαξίμου: Καλωσορίζουμε την αποδοχή της ΠΓΔΜ για λύση erga omnes

Στη συνέχεια, ζητά από τον πρωθυπουργό να μεριμνήσει προσωπικά για το θέμα, ώστε να σταματήσει ο «απροκάλυπτος κανιβαλισμός», όπως αναφέρει κλείνοντας την επιστολή της. «Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε σχέση με ζητήματα σεβασμού της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και σεβασμού της προσωπικότητας των θεσμικών λειτουργών, θα σας παρακαλούσα να μεριμνήσετε προσωπικά, ώστε αυτό το ονειδιστικό για τη Δημοκρατία φαινόμενο να λάβει ένα τέλος, καθότι πρώτα τα μέλη της κυβέρνησης με το παράδειγμά τους, με την αυτοσυγκράτηση και την τήρηση των αρχών πολιτικής και θεσμικής ευπρέπειας, θα πρέπει να δίνουν τον τόνο και να συγκροτούν το θεσμικό υπόδειγμα ώστε αυτές οι αρχές να γίνονται σεβαστές από την αντιπολίτευση και, συνολικά, να θωρακίζεται ο δημόσιος λόγος από φαινόμενα εκτράχυνσης, εκφυλισμού ή απροκάλυπτου κανιβαλισμού».