ΗΠΑ: “Ο Άσαντ δεν φεύγει πριν τον Μάρτιο του 2017”

109
Κωνσταντινούπολη, Ισταμπούλ, Άσαντ,

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα παραδέχεται ότι, στην καλύτερη, για τις ΗΠΑ, περίπτωση, ο Άσαντ δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από την εξουσία πριν τον Μάρτιο του 2017.

Αυτό αναφέρει επίσημο έγγραφο που έφερε στο φως το Associated Press (ΑΡ), σύμφωνα με το οποίο το αμερικανικό χρονοδιάγραμμα για τη συριακή κρίση τοποθετεί την αποχώρηση Άσαντ κάποια στιγμή στον Μάρτιο του 2017.

Το εν λόγω χρονοδιάγραμμα βασίζεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο του ΟΗΕ, βάσει της διεθνούς συνόδου της Βιέννης, του περασμένου Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό θα γίνουν εκλογές στην Συρία για την εκλογή προέδρου και βουλευτών, τον Αύγουστο του 2017. Στη μεταβατική περίοδο από την αποχώρηση Άσαντ μέχρι τις εκλογές η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα μεταβατικό κυβερνητικό σώμα.

Ωστόσο το αμερικανικό χρονοδιάγραμμα είναι αυθαίρετο καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πώς θα φύγει ο Άσαντ από την εξουσία. Οι βασικοί υποστηρικτές του Άσαντ, η Ρωσία και το Ιράν, θεωρούν ότι μόνο ο συριακός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον του και ίσως αντιδράσουν στην πρόθεση των ΗΠΑ για αποχώρηση του Άσαντ, έξι μήνες πριν τις προβλεπόμενες εκλογές.

Η συριακή αντιπολίτευση επιθυμεί επίσης την το ταχύτερο δυνατό εκδίωξη του Άσαντ. Από την άλλη Τουρκία και Σαουδική Αραβία θεωρούν «προδοτική» την αμερικανική στάση.

Διαβάστε επίσης:  ΤΕΞΑΣ: Έλληνας ο μακελάρης της αιματηρής επίθεσης σε σχολείο

Το έγγραφο που παρουσιάζει το ΑΡ αναφέρει ότι η όλη διαδικασία στην Συρία θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδο 18 μηνών. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Συρία Σταφάν ντε Μιστούρα έχει θέσει ως χρονικό όριο την 25η Ιανουαρίου για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Τις συνομιλίες θα ακολουθήσει η παραχώρηση αμνηστίας σε μέλη της αντιπολίτευσης και ο σχηματισμός του μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος. Τον ερχόμενο Μάιο το υπάρχον συριακό κοινοβούλιο θα διαλυθεί, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αναγνωρίσει το μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα, τα οποία θα αφορούν τις αναγκαίες πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την συγκρότηση μιας διεθνούς διάσκεψης για την Συρία.

Τους επόμενους έξι μήνες, έως τον Νοέμβριου του 2016, όταν ο διάδοχος του Ομπάμα θα έχει εκλεγεί, θα προχωρήσει η διαδικασία κατάρτισης ενός νέου συντάγματος και ο συριακός λαός θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει επί του κειμένου του νέου συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος, τον Ιανουάριο του 2017.

Μόνο τότε θα το καθεστώς Άσαντ θα πάψει υφιστάμενο, από τον Μάρτιο του 2017, ουσιαστικά, η νέα συριακή κυβέρνηση θα αναλάβει από το μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα, μετά και τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Αύγουστο του έτους αυτού.