Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021
14.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1903.... Ολοκληρώνονται οι εργασίες στη Στοά Αττάλου. Αποκαλύπτεται ολόκληρο το κτίριο, αλλά και σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα.

Η Άγκυρα «λιώνει» τους Κούρδους κατοίκους της πόλης Νίσιβης με βόμβες λευκού φωσφόρου (βίντεο)

H Toυρκία προχώρησε σε νέα εξωφρενική τέλεση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας βομβαρδίζοντας τους Κούρδους κατοίκους της πόλης Νίσιβη στην ΝΑ Τουρκία με λευκό φώσφορο.

Νωρίτερα οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν βαριές απώλειες καθώς σκοτώθηκαν πάνω από 20 στελέχη τους σε σφοδρές οδομχίες εντός της πόλης.

Η τουρκική ηγεσία φαίνεται πως δεν βρίσκει «ταβάνι» στις θηριωδίες που διαπράττει και μετά την απευθείας ισοπέδωση τουρκικών πόλεων προχωράει τώρα στον βομβαρδισμό τους με λευκόφώσφορο.

Ο λευκός φώσφορος «ζει» από το οξυγόνο. Έτσι και καλύψει κάποιον απλά τον κατακαίει χωρίς να μπορεί να κατασβεστεί από νερό καθώς το οξυγόνο του νερού τον «τρέφει».

Η μόνη διέξοδος για να σωθεί ένα θύμα λευκού φωσφόρου είναι να καλυφθεί από χώμα για να μην μπορεί ο φώσφορος να «αναπνέει»

Ο λευκός φωσφόρος είναι μια εξαιρετικά τοξική ουσία και η έκθεση σε αυτήν είναι θανατηφόρα. Προκαλεί πολύ σοβαρά εγκαύματα και βλάβες στο ήπαρ, την καρδιά και τα νεφρά.

Η χρήση του δεν είναι απαγορευμένη από καμία διεθνή συνθήκη, ωστόσο, το Πρωτόκολλο III της Σύμβασης της Γενεύης του 1980 για τα συμβατικά όπλα απαγορεύει τη χρήση του εναντίον πληθυσμών ή στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται κοντά στον άμαχο πληθυσμό.

Εάν ο φώσφορος επικαθήσει σε ρούχα ή στο δέρμα, συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα και μπορεί να αποβεί μοιραίος για τον άνθρωπο, ο οποίος πεθαίνει με φρικτά εγκαύματα.

Η Τουρκία δεν έχει λοιπόν κανένα πρόλβημα να τον χρηιμοποιεί εναντίον αμάχων και δεν διαμαρτύρεται κανείς σε ΗΠΑ και ΕΕ. Εάν όμως επρόκειτο για σχετική φημολογία χρήσης του π.χ από τον Μ.Άσαντ τότε σύσσωμη η δυτική κοινή γνώμη θα είχε ξεσηκωθεί.

Σημασία δεν έχουν ως φαίνεται τα εγκλήματα αλλά το ποιος τα διαπράττει.

Η περιοχή όπου βρίσκεται η πόλη συνοδεύει με τη Συρία και είναι πολύ σημαντική για μια σειρά από λόγους. Η περιοχή Hatay κατοικείται από Άραβες Αλαουίτες από την ίδια φυλή με τον Μπασάρ Αλ Ασάντ και τους υποστηρικτές του. Επιπλέον, έχει μια μεγάλη ιστορία αφού είναι γνωστή ως Αλεξανδρέττα μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα με πληθυσμό Αλαουιτών, Χριστιανών και Κούρδων κτλ. Την περιοχή διοικούσε η Γαλλία μαζί με τη Συρία και το Λίβανο.

Η περιοχή αυτή λοιπόν απολάμβανε ένα ειδικό καθεστώς από τη γαλλική διοίκηση και το συριακό κράτος με την τουρκική κοινότητα να έχει πολιτισμικά και γλωσσικά δικαιώματα.

Την περιοχή αργότερα διεκδίκησε ο πρώτος τούρκος πρόεδρος Κεμάλ Ατατούρκ και τελικά έγινε «δημοκρατία» το 1938 κάτω από κοινή Γαλλική και τουρκική κηδεμονία.. Αργότερα, η αγγλο-γαλλο-τουρκική συνθήκη του 1939 εγκαθίδρυσε μια αμοιβαία συμφωνία ασφαλείας μεταξύ των τριών χωρών και η εκχώρηση της περιοχής στην Τουρκία έγινε για την προσχώρηση της Τουρκίας στην συμφωνία.

Αν και η Τουρκία δεν βοήθησε την Γαλλία και Βρετανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (αυτό οφείλεται σε μία ρήτρα που την εξαιρεί από οποιαδήποτε αφορμή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση με την ΕΣΣΔ), διατήρησε την περιοχή Hatay. Μια αναγνώριση που δεν έγινε ποτέ δεκτή από την τότε ΕΣΣΔ και μετέπειτα από την Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Συρία επίσης ποτέ επίσημα δεν αναγνώρισε την απώλεια της περιοχής Hatay και της υπολογίσιμης κοινότητας Αλαουιτών ενώ ενδεικτικό είναι ότι οι χάρτες της Συρίας δεν δείχνουν την περιοχή αυτή ως τμήμα της Τουρκίας!

Η Νίσιβις, όπως γραφόταν στα αρχαία ελληνικά, ιδρύθηκε το 901 π.Χ. ως αραμαϊκή πόλη. Στη συνέχεια την κατέλαβαν οι Ασσύριοι το 896 π.Χ. και από τότε ήταν μια πόλη Αραμαίων και Ασσυρίων.

Στα ελληνιστικά χρόνια αποικίστηκε και από Έλληνες, Σπαρτιάτες, ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια ήταν συνοριακή πόλη – ισχυρό κάστρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στα σύνορα με την Περσική Αυτοκρατορία.

Σήμερα ο πληθυσμός της είναι κυρίως κουρδικός αλλά στην πόλη συνεχίζει να υφίσταται ασσυριακή μειονότητα.

Η Νίσιβη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και οι τουρκικές Αρχές συχνά επεμβαίνουν με στρατιωτικά μέσα για να καταστείλουν την κουρδική αντίσταση.

Η Νίσιβη είχε από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες. Τοπικός Άγιος της πόλης είναι ο Ασσύριος Άγιος Ιάκωβος, που το 309 μ.Χ. χρίστηκε επίσκοπος της πόλης και συμμετείχε και στην Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια.

Ο Άγιος Ιάκωβος από τη Νίσιβη ήταν και ο πρώτος χριστιανός που οργάνωσε αποστολή για να βρει την Κιβωτό του Νώε και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι βρήκε ένα μέρος της στο όρος Τζουντί, που βρίσκεται στη σημερινή επαρχία Σιρνάκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο Άγιος Ιάκωβος, που η μνήμη του εορτάζεται από όλες τις Εκκλησίες, Ανατολική (Ελληνο)Ορθόδοξη, Ρωμαιοκαθολική και Μονοφυσιτική (Ασσύριοι – Αραμαίοι), λέγεται ότι λειτουργούσε σε μια σήμερα αρχαία εκκλησία που υφίσταται στη Νίσιβη. Στην κρύπτη της εκκλησίας υπάρχει και ο τάφος του.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης του ιού το εμβόλιο της Pfizer

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης του ιού το εμβόλιο της Pfizer

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού είναι πιθανό να προστατεύει κατά του παραλλαγμένου στελέχους του ιού που θεωρείται κατά 70% πιο μεταδοτικό, ταυτοποιήθηκε...
Ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο χαιρετίζουν τον Τζο Μπάιντεν

Ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο χαιρετίζουν τον Τζο Μπάιντεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Γερμανίας, πρωθυπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πολλών χωρών χαιρέτισαν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας...
ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν 46ος πρόεδρος

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν 46ος πρόεδρος

«Η δημοκρατία νίκησε», δηλώνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία...
Μαδρίτη: Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο – Διαλύθηκε πολυκατοικία

Μαδρίτη: Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο – Διαλύθηκε πολυκατοικία

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε στο Calle Toledo, έναν δρόμο σε μια περιοχή στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας και σχεδόν ισοπέδωσε...

Κοσσυφοπέδιο: Το δημοψήφισμα για ένωση με την Αλβανία και οι σερβικές αντιδράσεις

Ο αρχηγός της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, , αντέδρασε σήμερα στο λογαριασμό του στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης στη δήλωση του...

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ – Με Lady Gaga και Τζένιφερ...

Ο Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει σήμερα τα καθήκοντά του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια ιστορική και ασυνήθιστη ημέρα, λόγω των πολύ αυστηρών...

Κορωνοϊός: Το “θαυματουργό” σιρόπι τους βγήκε… ξινό στη Σρι Λάνκα

Το υποτιθέμενο θαυματουργό φίλτρο ενός "ιερού" άνδρα της Σρι Λάνκα κατά του κορωνοϊού τούς βγήκε ξινό αφού ένας υπουργός που το ήπιε δημοσίως μεταφέρθηκε...

Βρείτε μας

7,720ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η Άγκυρα επιθυμεί διάλογο με την Αθήνα αλλά συνεχίζει τις προκλήσεις

Την ώρα που η πρόσκληση της Άγκυρας για το νέο γύρο των διερευνητικών επαφών...

Η Άγκυρα στέλνει σήμα για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών

Την πρόθεση της Άγκυρας να επανεκκινήσουν σύντομα οι διερευνητικές επαφές με την Αθήνα εξέφρασε...

Νέα μηνύματα της Αθήνας προς την Άγκυρα

Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις αλλά και...

Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για τη νέα παράνομη NAVTEX

Σε διάβημα προς την Άγκυρα προχωρά η Αθήνα μετά την έκδοση της νέας παράνομης NAVTEX με...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή