Η δημόσια εικόνα ήταν ψεύτικη: Ο Ερντογάν δεν επέτρεψε στον Μπάιντεν να κάνει δηλώσεις…

94
Αυτό είπαν οι Τούρκοι στον Ερντογάν μέσω Twitter

Διαβάζοντας τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόζεφ Μπάιντεν και του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο αναγνώστης είναι βέβαιος πως συμφώνησαν σε όλα και πως οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις «είναι στα καλύτερά τους».

Ευθύνη γι’ αυτό, βεβαίως, έχουμε οι δημοσιογράφοι, διότι όταν πρωτο-μεταδίδουμε την όποια είδηση, μας ενδιαφέρει να προλάβουμε τους άλλους και δεν ψάχνουμε, ως οφείλουμε, για τα πραγματικά γεγονότα.

Αυτό συνέβη και χθες, όταν τα διεθνή πρακτορεία και στη συνέχεια οι πάντες, μετέδωσαν πως οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας. Στην πραγματικότητα ο κ. Μπάιντεν είπε τα εξής, όπως αναγκάστηκε να διευκρινίσει ο εκπρόσωπος του λίγο πριν επιβιβαστεί του Air Force Two για την Ιρλανδία και στη συνέχεια για το Μαϊάμι:

«Είμαστε έτοιμοι εάν αυτό δεν είναι πιθανό (Σ.Σ. η ήττα των τζιχαντιστών) να δώσουμε στρατιωτική λύση σ’ αυτήν την επιχείρηση για να εξολοθρεύσουμε το Daesh» (Ισλαμικό Κράτος).

Οσοι παρακολουθούν από κοντά τους Αμερικανούς αναφορικά με τη Συρία, γνωρίζουν ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα αρνήθηκε επανειλημμένα την πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν για να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, όπως έκανε ο Τζόρτζ Μπους στο Ιράκ, και δεν θα το πράξει και τώρα. Το έσχατο στο οποίο θα φτάσει, εάν οι Ρώσοι δεν του κάνουν τη «δουλειά», είναι να στείλει ειδικές δυνάμεις να συντονίσουν τον πόλεμο εναντίον του ΙΚ.

Αυτό ήταν το ένα σημείο μεγάλης διαφωνίας με τους κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου, το οποίο εμφανίστηκε διαφορετικά στα διεθνή ΜΜΕ.

Διαβάστε επίσης:  ΤΟΥΡΚΙΑ: Ισόβια σε 57 αεροπόρους για συμμετοχή στο πραξικόπημα

Το δεύτερο σημείο τριβής ήταν η δήλωση του κ. Μπάιντεν ότι οι Κούρδοι της Συρίας (Democratic Union Party, γνωστό ως PYD), δεν έχουν σχέση με τους αντάρτες του PKK. Ως γνωστόν, οι Κούρδοι της Συρίας είναι σύμμαχοι των Αμερικανών στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών. Οι Ρώσοι απαίτησαν την παρουσία τους στη σύνοδο για τη Συρία, οι Αμερικανοί δεν αντέδρασαν και ο κ. Νταβούτογλου απέρριψε τη ρωσική πρόταση, λέγοντας λίγο-πολύ πάνω από το πτώμα του. Χθες δήλωσε ότι «συνεργάζονται με τους τρομοκράτες του PKK». Οι Αμερικανοί συμφωνούν ότι το PKK «είναι τρομοκρατική οργάνωση», αλλά διαφωνούν με την τουρκική θέση για το PYD.

Οι συναντήσεις του κ. Μπάιντεν στην Τουρκία δεν στέφθηκαν με επιτυχία και οι Αμερικανοί το περίμεναν, καθώς είχαν αποφασίσει να κτυπήσουν τον Ερντογάν στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο ζήτημα των Κούρδων της Συρίας και στις διώξεις εναντίον των δημοσιογράφων και των καθηγητών. Ο κ. Μπάιντεν όχι μόνο τους συνάντησε, αλλά και τους πρόσφερε πλήρη υποστήριξη.

Τα παραπάνω εκνεύρισαν τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος -ενώ είχαν προγραμματιστεί- ακύρωσε τις δηλώσεις που είχε συμφωνηθεί να γίνουν από τον ίδιο και τον κ. Μπάιντεν, μετά τη συνάντησή τους και πριν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναχωρήσει για το αεροδρόμιο. Οι δημοσιογράφοι περίμεναν για τις δηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ. Ο κ. Ερντογάν είχε αποφασίσει ότι δεν θα επιτρέψει στον κ. Μπάιντεν να μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα του και ενώπιον του.

Πηγή: MIGNATIOU.COM