Η διοίκηση του Εθνικού δεν θα έπρεπε να κατεβάσει την παράσταση, υποστηρίζει ο Κωστής Παπαϊωάννου

116

Την εκτίμηση ότι η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου θα έπρεπε να έχει επιμείνει με σθένος στις επιλογές της, ενώ η πολιτεία θα πρέπει  να καθιστά σαφές ότι όλες οι απόψεις εκφράζονται διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης , Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  Κωστής Παπαϊωάννου,  χαρακτηρίζοντας ως αρνητική εξέλιξη την διακοπή της παράστασης “Ισορροπία του Nash” , η οποία βασίζεται στο βιβλίο του Σ. Ξηρού και τα πρακτικά της δίκης της 17 Νοέμβρη.

Για να συμπληρώσει “Είναι άλλο πράγμα η κατανόηση που δείχνει κανείς και δεν είναι ρητορικό σχήμα απέναντι σε πρόσωπα που έχουν βιώσει τον πόνο της απώλειας δικών τους προσώπων ως αποτέλεσμα εγκληματικών ενεργειών και άλλο πράγμα οι βασικές λειτουργίες μιας ανοικτής κοινωνίας” ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Αθήνα 984.

Επισήμανε ότι “είναι στοιχειώδες σε μια ανοικτή κοινωνία στο όνομα των βασικών ελευθεριών να μπορώ να  πορεύομαι ακόμα και με τη δυσφορία μου ή με τον πόνο μου. Διότι αν προτάσσει κανείς πράγματα που τον θίγουν ή τον ενοχλούν τότε δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο να λειτουργεί μια στοιχειώδη δημόσια σφαίρα σε αυτή τη χώρα”.

Διαβάστε επίσης:  Καιρός: Ήλιος και άνεμοι σήμερα

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν θα έπρεπε η κυβέρνηση να παρέχει μια χείρα στήριξης στο εθνικό θέατρο ο γ. γ. του υπουργείου δικαιοσύνης ανέφερε: “Πρωτίστως οφείλει η διοίκηση ενός πνευματικού θεσμού, όπως το εθνικό θέατρο με την ιστορία του και το κύρος του να επιμένει με σθένος στις επιλογές της. Οφείλει και η πολιτική ηγεσία να μην αφήνει κανένα περιθώριο να ανοίγει μια τέτοια συζήτηση. Στις βασικές αρχές θα πρέπει η πολιτική ηγεσία να δίνει ένα στίγμα ότι όλες οι απόψεις εκφράζονται, αλλά χωρίς να υπάρχει κανένα περιθώριο περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης”