Η Ελλάδα …επανεκλέγει την Άγκελα Μέρκελ!

170

Η στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στην κρίση στην Ελλάδα έδωσε στο κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), την ευκαιρία να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, αν γίνονταν εκλογές τώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δημοσιεύονται μία ημέρα αφού το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε σε άρθρο του ότι η Μέρκελ έχει αποφασίσει να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στην καγκελαρία και ήδη έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει την προεκλογική της εκστρατεία για το 2017.

Η Μέρκελ είναι καγκελάριος από το 2005 και τώρα το κόμμα της έχει σχηματίσει έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Μετά την τρίτη θητεια του Κόνραντ Αντενάουερ στην καγκελαρία, που ολοκληρώθηκε το 1961, το CDU δεν έχει καταφέρει να κυβερνήσει διαθέτοντας την απόλυτη πλειοψηφία.

Η δημοσκόπηση της Emnid για την εφημερίδα Bild am Sonntag αναφέρει ότι το 43% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε το CDU ή το αδελφό του κόμμα τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:  ΓΑΛΛΙΑ - Κορωνοϊός: 7.560 θάνατοι από την αρχή της επιδημίας (επίσημα στοιχεία)

Για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2005 το ποσοστό του CDU/CSU είναι ίσο με το συνολικό ποσοστό όλων των άλλων κομμάτων που μπαίνουν στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Αυτό δίνει στους συντηρητικούς της Μέρκελ την ευκαιρία να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία.
«Στη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα η Μέρκελ απέδειξε στον γερμανικό λαό ότι είναι μία πολιτικός στην οποία μπορεί να βασιστεί σε δύσκολες καταστάσεις», σχολίασε ο Τόρστεν Σνάιντερ-Χάας του ινστιτούτου Emnid.

Στη Γερμανία δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των θητειών που μπορεί να διεκδικήσει ένας πολιτικός. Ο Χέλμουτ Κολ βρισκόταν επί 16 χρόνια στην εξουσία προτού χάσει το 1998 από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ κατά τη διεκδίκηση της πέμπτης θητείας του.