Η “εξομολόγηση” Τσίπρα για την 12η Ιουλίου

120
Αλέξης Τσίπρας, Ελλάδα, κρίση,

Τον τρόπο με τον οποίο τον εξανάγκασαν να αποδεχθεί το Τρίτο Μνημόνιο οι δανειστές -για πολλούς είναι ο δρόμος προς την ταπείνωση- αποκαλύπτει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης, τον προβληματισμό του για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης αλλά και τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα των τελευταίων μηνών έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε δύο μέσα διεθνούς εμβέλειας, τους New York Times και το Channel 4.

Μιλώντας στους New York Times και το δημοσιογράφο Jim Yardley ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε «πολύ-πολύ προβληματισμένος για το μέλλον» και δη της Ευρώπης.

Αναφορικά με τα γεγονότα του καλοκαιριού που οδήγησαν στη συμφωνία των Βρυξελλων, παραδέχθηκε: «Καταλάβαμε πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και η Γερμανία ήταν πολύ, πολύ σκληροί».

«Νομίζω πως δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξεις την Ευρώπη μόνος σου», συμπλήρωσε, ενώ ο Αμερικανός αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι αν και ο κ. Τσίπρας νικήθηκε ουσιαστικά το καλοκαίρι, εξακολουθεί να πιστεύει ότι έχει δίκιο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, η συνταγή της λιτότητας έχει αποδειχθεί πως είναι λανθασμένη. Δεν διστάζει να εξαπολύσει επίθεση κατά της πολιτικής του Βερολίνου και των Βρυξελλών, παρομοιάζοντές τις με «ζουρλομανδύα».

«Γιατί η οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση ανέκαμψαν τόσο γρήγορα στις ΗΠΑ από την Ευρώπη;» διερωτάται χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στο δημοσίευμα τονίζεται επίσης ότι ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει τον εαυτό του «ευρωπαϊστή», όπως οι περισσότεροι Έλληνες.

Διαβάστε επίσης:  Έγινε το ραντεβού Τσίπρα-Γιαννακόπουλου

Εκφράζει δε την ικανοποίησή του από την άνοδο των αριστερών κομμάτων στην Ισπανία και την Πορτογαλία, υποστηρίζοντας ότι η «Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη».

Ο πρωθυπουργός αφήνει αιχμές κατά των Βρυξελλών, μιλώντας για «το βασίλειο της γραφειοκρατίας», όπου υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας και όπου οι πιο σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες. «Θα μπορούσε να είναι η δυσαρέσκεια κάποιου που προσπάθησε και απέτυχε να ρίξει την πύλη του παλατιού» είναι το σχόλιο του δημοσιογράφου των NYT.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Channel 4 και τον δημοσιογράφο Πολ Μέισον.

Για τα γεγονότα του καλοκαιριού, δηλώνει: «Νομίζω πως χάσαμε χρόνο. Στο τέλος μας τελείωσαν τα χρήματα και οι δυνάμεις» παραδέχεται ο πρωθυπουργός και προσθέτει ότι «αν το ήξερα αυτό, θα είχα πάρει πιο γενναίες αποφάσεις από την αρχή».

«Αν έφευγα εκείνη τη νύχτα, θα ήμουν ήρωας για μια βραδιά ή δύο, ίσως τρεις, αλλά θα ήταν καταστροφικό για τις επόμενες ημέρες και νύχτες αυτό» υποστηρίζει. «Όχι μόνο για μένα, αλλά για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Η καρδιά μου είπε “όχι”, αλλά το μυαλό μου έλεγε πως έπρεπε να βρούμε μια λύση. Αν έφευγα, θα κατέρρεαν οι τράπεζες και η οικονομία» αναφέρει για τη δύσκολη νύχτα της 12ης Ιουλίου.