Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021
18.9 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Οκτωβρίου Ιδρύεται η κινηματογραφική εταιρία «Disney»

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1923.... Ιδρύεται από τον Γουόλτ Ντίσνεϊ η κινηματογραφική εταιρία «Disney», που κυριαρχεί έως και σήμερα στον τομέα των κινουμένων σχεδίων.

Η επανέναρξη των ελληνοτουρκικών συνομιλιών δεν γίνονται σε ιδανικές συνθήκες

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η επανέναρξη των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, καταρχήν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων (25 Ιανουαρίου), γίνεται  σε συνθήκες,  που πολύ απέχουν από το να χαρακτηριστούν ιδανικές από πολιτικο-διπλωματική άποψη.

Ο διάλογος Ελλάδας- Τουρκίας, σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο δεν θα είναι ανώδυνος, αλλά πιθανόν να   είναι και «παγίδα» υπονομευτική των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία, στον επικείμενο διάλογο θα θέσει  τη δική της ατζέντα.

Ποιες είναι οι τουρκικές προτάσεις για διάλογο ή ακριβέστερα οι τουρκικές αξιώσεις;

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «ΑΝΑΤΟΛΟΥ» υποστηρίζει,  ότι οι διαφορές που θα πρέπει να συζητηθούν στον 62ο γύρο που θα ξεκινήσει στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη είναι:

υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, 

αποστρατικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και

δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Παράλληλα, αρχίζουν οι συζητήσεις των στρατιωτικών επιτροπών Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μετά από έντονες πιέσεις του Γ.Γ. της Συμμαχίας του  Νορβηγού Γενς Στολντεμπεργκ, με την τουρκική πλευρά να καταθέτει, όπως συνηθίζει,  προς συζήτηση θέματα, που θίγουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στην περίπτωση λοιπόν που θα συμβεί το αναμενόμενο (ως γνωστόν η Τουρκία δεν «μπλοφάρει») και η Τουρκία θέσει προς συζήτηση τη δική της ατζέντα, τότε, η  Ελλάδα θα έχει δύο επιλογές.

Η πρώτη, Να   αποχωρήσει αρνούμενη να συζητήσει τις τουρκικές αξιώσεις. Στην περίπτωση αυτή,  θα καταγγελθεί ως αδιάλλακτη από την τουρκική προπαγάνδα,  προς την οποία τείνουν  «ευήκοα ώτα» η Γερμανία, οι ΗΠΑ και το  ΝΑΤΟ. Θα ισχυριστεί η Τουρκία, ότι η Ελλάδα αρνείται το διάλογο και αποχωρεί  διότι έχει άδικο!

Και η δεύτερη, αν  παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου, υποκρινόμενη ότι συζητά μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, τότε, το πρώτον θα γίνει ο περίγελως  των διπλωματών ανά την υφήλιο και το κυριότερο,  δια της «ηρωικής» σιωπής,  θα έχει συναινέσει στη καταγραφή των τουρκικών απαιτήσεων,  που θα αξιοποιηθούν πολιτικά και στρατιωτικά σε προσφορότερο για τη Τουρκία χρόνο.

Οι δηλώσεις από την τουρκική πλευρά

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του προς τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Άγκυρα , είπε: «Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση, όπως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και η παράνομη δράση της στο ζήτημα των νησιών, που θα πρέπει να φύγουν από αυτά οι Έλληνες στρατιώτες». Δεκάδες παρόμοιες δηλώσεις του Τ. Ερντογάν και των υπουργών Μ. Τσαβούσογλου και Χ. Ακάρ, δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολιών, για το που το πάει η Τουρκία.

Τι επιδιώκει το καθεστώς Ερντογάν, όταν «μεγαθύμως» προσφέρει μια ευκαιρία στην Ελλάδα, να λυθούν ειρηνικά οι ελληνοτουρκικές διαφορές. Όμως,  αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι αρνητική στον διάλογο με τη Τουρκία.

Αντιθέτως, θα πρέπει να είναι «ανοιχτή» στο διάλογο, να επιδιώκει την ειρηνική επίλυση όλων των διαφορών με βάσει τη διεθνή νομιμότητα, υπό την αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση,  ότι ο διμερής διάλογος  γίνεται στη βάση της ισοτιμίας , της αμοιβαιότητας και κυρίως του σεβασμού στην εθνική κυριαρχία αμφοτέρων των κρατών, όπως αρμόζει να γίνεται διάλογος, όχι μόνο   μεταξύ γειτονικών και συμμαχικών κρατών,  αλλά και ισότιμων , ανεξάρτητων  και κυρίαρχων κρατών.

Αποστρατιωτικοποίηση

Ένα από τα βασικά τουρκικά αιτήματα, που κατά την τουρκική άποψη,  θα πρέπει να ενταχθούν στον ελληνοτουρκικό διάλογο είναι και η αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών.

Για το θέμα αυτό, ας έχουμε  υπόψιν ότι:

Η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων σε ελληνικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που βρίσκονται εγγύτατα  των τουρκικών (μικρασιατικών) ακτών,  αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας, όπως ρητά προβλέπεται από το τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ(  Άρθρο 51, τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ είναι υποχρεωμένα να οργανώνουν την αυτοάμυνα τους) , αφού  η γειτονική χώρα απειλεί με casus belli .

Γιατί όμως η Τουρκία επιμένει στην αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου;  

Διότι πολύ απλά, αν η Ελλάδα αποδεχτεί  να συζητήσει την τουρκική αξίωση, εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα αναθεώρησης του υφιστάμενου κυριαρχικού και νομικού καθεστώτος του Αιγαίου.

Ουσιαστικά, αμφισβητείται ευθέως και εμπράκτως (παραβιάσεις εθνικού εναερίου χώρου και χωρικών υδάτων, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά), η ελληνική κυριαρχία σε δεκάδες νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου, όπως μεθοδικά , διαχρονικά και  επίμονα προωθεί η Τουρκία και μάλιστα,  αξιοποιώντας διπλωματικά μέσα, μη συμβατά με την διεθνή νομιμότητα και μάλιστα, απειλεί  με  στρατιωτική εμπλοκή, στην περίπτωση που η Ελλάδα απορρίψει τις ιταμές τουρκικές αξιώσεις. Επομένως, προβάλει, τουρκική διπλωματία, το εξής δίλλημα. Ή διάλογος και εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, δηλαδή μια μορφή δορυφοροποίησης της Ελλάδας ή απόρριψη του διαλόγου και στρατιωτικοποίηση της κρίσης.  

Ασφαλώς, η Ελληνική Κυβέρνηση, έχει κατά νουν,  την σοφή ρήση «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» στην περίπτωση που θα  δεχτεί τον «κλάδο ελαίας»,  που μέσω διμερούς και εφ’ όλης της ύλης διαλόγου προσφέρει το σύστημα εξουσίας του Τ. Ερντογάν,  που παρεμπιπτόντως, «πατρονάρεται» διπλωματικά και πολιτικά από την Γερμανία και το ΝΑΤΟ.

Οι κυρίαρχες δυνάμεις επανασχεδιάζουν την περιοχή και αναγνωρίζουν την Τουρκία ως την  κυρίαρχη δύναμη, την οποία σπεύδουν να προσεταιριστούν, όχι μόνο οι Γερμανοί, οι αμερικανοί (και με Τζο Μπάιντεν ασφαλώς) και Ρώσοι, αλλά εσχάτως και οι Γάλλοι (!!), παρότι ξοδέψαμε περίπου 3 δισεκατομμύρια για την αγορά των ΡΑΦΑΛ , τα οπλικά συστήματα και τα ανταλλακτικά για την συντήρηση των ΜΙΡΑΖ 2000-5, δηλαδή, εκτιμήσαμε ότι μέσω δαπανηρών  εξοπλιστικών προγραμμάτων, «αγοράσαμε» και  την πολιτικό-στρατιωτική υποστήριξη της Γαλλίας… Στις διεθνείς σχέσεις και συμμαχίες, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν φιλίες, αλλά κοινά συμφέροντα που χτίζουν τις ισχυρές συμμαχίες.

Η καλή πλευρά

Ωστόσο,  υπάρχει και η καλή πλευρά της ιστορίας…  

Η Ελληνική κυβέρνηση, κατά μια ρεαλιστική ανάλυση της τουρκικής απειλής και της συμπεριφοράς των συμμάχων μας σε πιθανή ελληνοτουρκική στρατιωτική σύγκρουση, προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην ουσιαστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από μια 10ετια εξοπλιστικής αδράνειας!  

Η Κυβέρνηση θέλει να είναι σίγουρη,  ότι αναβαθμίζοντας την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτρέπεται έτσι, πιθανή  έμπρακτη αμφισβήτηση ελληνικών  κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.  Και ακόμη, ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις (μαχητικά ΡΑΦΑΛ και νέες  Φρεγάτες για το Π.Ν.) καθίσταται, πιο αποτελεσματική η παρεμβατική ικανότητα της Ελλάδας, στην περίπτωση γενικότερης ανάφλεξης στην ανατολική Μεσόγειο, που ενδέχεται να προκαλέσει η αναθεωρητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η σημερινή γεωπολιτική συγκυρία σε συνδυασμό με την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας,  που στρατιωτικοποιεί πολιτικό-διπλωματικές κρίσεις, επιβάλει , ως Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας , να είναι αμυντικά αυτάρκης. Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος επισημαίνει: « η προσπάθεια για επαύξηση της συνολικής μαχητικής ικανότητας και αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μία προσπάθεια διαρκής και εντατική είναι μία Εθνική υπόθεση κυριολεκτικά, που καθίσταται επιτακτική λόγω της παρούσης γεωπολιτικής κατάστασης με τις πολλές και σύνθετες προκλήσεις και απειλές ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας. Αλλά και λόγω της πολιτικής, της συνολικής μάλλον συμπεριφοράς, της γείτονος η οποία αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά μας δικαιώματα και απειλεί την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και δείχνει τώρα βέβαια πρόθυμη να προσέλθει στον διάλογο πλην όμως πριν από μερικούς μήνες μόλις, είχε με τη συμπεριφορά της προκαλέσει την καθολική άνευ προηγουμένου κινητοποίηση του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε ένα καθεστώς και μία περίοδο κλιμακούμενης έντασης.  (ομιλία ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 Ιαν.2021).

Καταλήγοντας, ας μην λησμονούμε ότι: «Kανένα κράτος δεν μπορεί να κρατηθεί ελεύθερο,  αν δεν είναι στον ίδιο βαθμό ισχυρό με τα γειτονικά του κράτη.» (Θουκυδίδης).

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μας έχουν ταράξει στην κανονικότητα…

Πριν καν τελειώσει η προηγούμενη εβδομάδα με όλον τον πολιτικό της σουρεαλισμό, σκάει μύτη η καινούργια, και ξανά μανά από την αρχή.Δεν τους προλαβαίνω…Ας ξεκινήσουμε...

Ραγδαίες Εξελίξεις! Η Τουρκία έχει ήδη κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα;

Η επίσημη θέση της Τουρκίας είναι πλέον ότι η Ελλάδα δεν έχει την κυριαρχία στα νησιά, αλλά μόνο δικαίωμα … χρήσης. Πρόκειται για μια νέα...

Αριστερά: Η εθνική εξαίρεση και η αδιανόητη στάση της στις μεγάλες πολιτικές επιλογές

Η κοινή λογική δεν μπορεί να εξηγήσει το πώς κάθε φορά που έρχεται η στιγμή για μία σοβαρή απόφαση, η παράταξη αυτή σύσσωμη σηκώνει...

Γιατί η Τουρκία θέτει ξανά ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και της Δωδεκανήσου

Η Τουρκία, αρκετές δεκαετίες τώρα, διεκδικεί μια συνολική διαπραγμάτευση των ελληνοτουρκικών θεμάτων, χωρίς ιδιαίτερα δεσμευτικές αφετηρίες πέραν του συσχετισμού δύναμης που προσπαθεί να αποτυπώσει...

Χαίρε το λίγο της Δημοσιογραφίας, της Εκκλησίας και της Παρακμής. Χαίρε το τίποτα των...

Οι ‘Έλληνες επιστήμονες, δυστυχώς, ενώ γνωρίζουν τη γιόγκα και το ζώδιο τους δεν έχουν ιδέα τι είναι η αγάπη στην ορθοδοξία. Παρακολουθώ εδώ και...

Ανάλυση: Πότε θα είναι έτοιμο το Ισραήλ να χτυπήσει στο Ιράν;

Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett δήλωσε ότι το Ισραήλ θα αναλάβει δράση για να σταματήσει το πυρηνικό έργο του Ιράν. Οι IDF αναφέρουν ότι ο...

Ήρθε η ώρα για διαφορετικές προτεραιότητες και γενναίες αποφάσεις

Πάντοτε μετά από μια μεγάλη καταστροφή, είτε η πολιτεία, είτε τα ΜΜΕ και οι δημοσιολογούντες τοποθετούνται για τα μέτρα και αποφάσεις που θα πρέπει...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σε νέα φάση οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστών

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, με τις περιπολίες να έχουν ενταθεί στα...

Στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ για θέματα ενέργειας

Οι τελευταίες εξελίξεις σε θέματα πολιτικών στον τομέα της ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής...

Μητσοτάκης – Τζόνσον: Συζήτησαν επιδημιολογική πορεία και ελληνοτουρκικά

Για την θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που, κατά τη γνώμη του, επιτρέπει την...

Μητσοτάκης στο France 24: Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο με την Τουρκία για τη διαχείριση των διαφορών μας

Στις σχέσεις με την Τουρκία ενόψει της αυριανής συνάντησης που θα έχει με τον...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή