Η Ευρωπαϊκή Ένωση “θα πουλήσει την ψυχή της” για συμφωνία με την Τουρκία…

76
Τουρκία, ΕΕ, ένταξη,

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, οι «παράνομες ροές μεταναστών κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων τελειώνουν. Αυτός ο δρόμος είναι τώρα κλειστός. Η ΕΕ θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το καλύτερό της».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση “θα πουλήσει την ψυχή της” για συμφωνία με την Τουρκία περί άμεσης και ευρείας κλίμακας μετεγκατάστασης προσφύγων, αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph για όσα αναμένεται να συμφωνηθούν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για το προσφυγικό.

Οι ευρωπαίοι εταίροι θα επιχειρήσουν να πιέσουν τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να βάλει τέλος στις επικίνδυνες διελεύσεις μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά και να αποδεχτεί την μετεγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που κυκλοφόρησε στις Βρυξέλλες την Κυριακή αναφέρει ότι οι «παράνομες ροές μεταναστών κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων τελειώνουν. Αυτός ο δρόμος είναι τώρα κλειστός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το καλύτερό της προκειμένου να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει προκληθεί ως συνέπεια αυτής της εξέλιξης».

Διαβάστε επίσης:  Αποκαλύφθηκε το μυστικό του πύργου της Πίζας

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να δημιουργηθούν ανάλογοι τέτοιοι «διάδρομοι».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι μέχρι στιγμής το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων έχει αποτύχει καθώς έχουν μετακινηθεί μόλις λίγες εκατοντάδες ενώ ο στόχος έκανε λόγο για 160.000.

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αυτό συνέβη γιατί ο δρόμος απο τα Βαλκάνια αποθάρρυνε τους πρόσφυγες από το να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.

Την ίδια ώρα τα Σκόπια έχουν ζητήσει από κράτη μέλη της ΕΕ ενίσχυση σε επίπεδο εξοπλισμού προκειμένου να ενισχύσουν τα μέτρα φύλαξης των συνόρων με έναν νέο φράχτη μήκους 300χλμ.