Η Ευρώπη ανησυχεί για το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα

207
Βρυξέλλες: “Η Συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο”!

Ανησυχούν οι Ευρωπαίοι για το ελληνικό, μετεκλογικό τοπίο και κυρίως για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας της χώρας, καθώς διακρίνουν απροθυμία συνεργασίας των δύο ισχυρότερων κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

«Οι δανειστές ελπίζουν σε μεγάλο συνασπισμό, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές». Άλλωστε το ενδεχόμενο αυτό αποκλείστηκε και από τους δύο βασικούς πολιτικούς αρχηγούς στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ της Δευτέρας.

«Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι η Ελλάδα ίσως καταλήξει με μια βουλή στην οποία κανένα κόμμα δε θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία και με μια αδύναμη κυβέρνηση, αλλά απόπειρες επιρροής από το εξωτερικό υπήρξαν συστηματικά αντιπαραγωγικές στο παρελθόν», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, εμπλεκόμενος στις συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι, θεωρούν ότι όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές δε θα έχει άλλη επιλογή παρά να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τους δανειστές.
Μπορεί όμως και να μην είναι ακριβώς έτσι και η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να ζητήσει περιθώρια ελιγμών για την εκπλήρωση υποσχέσεων προς τους ψηφοφόρους της.

Διαβάστε επίσης:  Μειώνεται στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Ιουνίου - Τι προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ίσως, δε, και το προσφυγικό πρόβλημα – η Ελλάδα είναι το σημαντικότερο σημείο της διαδρομής προσφύγων προς την ΕΕ – της προσδώσει κάποιο επιπλέον πλεονέκτημα έναντι του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

Είναι ειρωνεία, αλλά ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Αθήνας τους επόμενους μήνες ίσως αποδειχτεί το αντιδημοφιλές ΔΝΤ, που έχει δηλώσει ότι η συνέχιση της συμμετοχής του στο πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.