Η Ζωή άρχισε “πόλεμο” με Πρόεδρο και Αλέξη- Αύριο βλέπει Λαφαζάνη

148

Τον Παναγιώτη Λαφαζάνη θα δεχθεί αύριο στις 10.30 το πρωί, μετά από αίτημά του, η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ενώ σήμερα ξέσπασε κόντρα μεταξύ της Προέδρου της Βουλής και του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ζήτημα της διερευνητικής εντολής, την οποία έλαβε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, εγκαλεί τους δύο πολιτειακούς παράγοντες του τόπου, τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι παρέκαμψαν και μάλιστα χάριν πολιτικών, κομματικών ή άλλων σκοπιμοτήτων, όπως λέει, τις συνταγματικές προβλέψεις για πρόωρες εκλογές.

Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζει «εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός» ότι ο Πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς, λέει, να ενημερώσει την ενημερώσει, ως Πρόεδρο της Βουλής, τόσο για την πρόθεση παραίτησης της Κυβέρνησης η οποία, τονίζει, είχε λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής όσο και για τη συντελεσθείσα παραίτηση.

Αποτελεί, όμως κατά την κ. Κωνσταντοπούλου, «ακόμη πιο δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης επέλεξε να παρακάμψει την Πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα και χωρίς να πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών και, μάλιστα, με νυχτερινά ηλεκτρονικά μηνύματα».

Και συνεχίζει η Πρόεδρος της Βουλής, χαρακτηρίζοντας «ιδιαιτέρως οχληρό γεγονός» ότι ο κ. Παυλόπουλος απέφυγε, λέει, να επικοινωνήσει μαζί της ακόμη και σήμερα το πρωί, προ της συναντήσεώς του με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., όταν η ίδια, όπως ισχυρίζεται, τον ζήτησε τηλεφωνικώς.

«Αποτελεί, τέλος, θεσμικό ολίσθημα ότι, όταν τελικά επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής σήμερα στις 11.30, επιχείρησε ερμηνείες του Συντάγματος για να δικαιολογήσει το θεσμικό ατόπημα», συμπληρώνει στην ανακοίνωση που διένειμε στα ΜΜΕ μέσω του γραφείου της στη Βουλή η κ. Κωνσταντοπούλου..

Διαβάστε επίσης:  Τσίπρας: Τον Αύγουστο τα μνημόνια θα αποτελούν οριστικά παρελθόν

Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι σύμφωνα με τα άρθρα 37 και 38 του Συντάγματος:

«Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή˙ η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής».

Ωστόσο, συνεχίζει, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση ή επικοινωνία από την Κυβέρνηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας προς τη Βουλή σχετικά με την παραίτηση της Κυβέρνησης και πριν καν γίνει η ανακοίνωση της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ρητά προβλέπεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, «υπήρξε ανεπίτρεπτη σπουδή που για άλλη μια φορά δοκιμάζει τη συνταγματική νομιμότητα».

«Η ιστορία δεν χαρίζεται και δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Η χώρα και ο λαός δεν αντέχουν άλλη εκτροπή. Η λαϊκή κυριαρχία δεν είναι σύνθημα, αλλά επιταγή που υποχρεώνει τους πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων», καταλήγει η ανακοίνωση της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου.