Η Κροατία αλλάζει τους νόμους της για να τοποθετήσει στρατό στα σύνορα

88
Κροατία, αλλάζει νόμους, στρατό σύνορα,

Σε τροποποίηση της νομοθεσίας είναι έτοιμη να προβεί η Κροατία με στόχο να μπορέσει να αναπτύσσει στρατό στα σύνορα της ο οποίος θα «βάζει φρένο» στις προσφυγικές ροές.

Το κοινοβούλιο της Κροατίας αναμένεται μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα να πει «ναι» στην έγκριση τροποποιήσεων, καθώς μόλις πριν από μια εβδομάδα μαζί με άλλες γειτονικές της χώρες αποφάσισε να επιτρέπει την διέλευση στο έδαφος της μόνο σε 580 πρόσφυγες και μετανάστες.

Για να μπορέσει να μειώσει τις προσφυγικές ροές η Κροατία πρέπει να «αλλάξει» δύο νόμους της. Ο ένας αφορά την προστασία των συνόρων και ο δεύτερος εστιάζει στην εθνική άμυνα της χώρας.

Η Κυβέρνηση θέλησε να δικαιολογήσει την απόφαση που έλαβε και έτσι τόνισε:

Η μεταναστευτική κρίση την οποία αντιμετωπίζουν οι χώρες της βαλκανικής οδού και χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων για την προστασία των συνόρων που αποτελούν ταυτόχρονα τα εξωτερικά σύνορα του ευρωπαϊκού συνασπισμού

Διαβάστε επίσης:  Άνοιξαν οι κάλπες στο Ιράκ για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την πτώση του ISIS

Να σημειωθεί πως ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών, Βλάχο Ορεπιτς, τόνισε αναφερόμενος στην εγκατάσταση του στρατού στα σύνορα:

Ο στρατός θα μπορεί να επεμβαίνει για να βοηθάει την αστυνομία, αν ο Πρωθυπουργός ή ο υπουργός Άμυνας κρίνουν απαραίτητη αυτή την επέμβαση για λόγους ασφαλείας ή ανθρωπιστικούς

Παράλληλα, η Κυβέρνηση της χώρας επισημαίνει ότι η ψήφιση των τροποποιήσεων πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς η προσφυγική κρίση τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.