Η κυβέρνηση δείχνει την πόρτα της εξόδου στο ΔΝΤ

84
ΔΝΤ: Κατεβάζει στο 2% τον πήχη της ανάπτυξης για το 2018

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «διαζυγίου» μπαίνει πλέον στην τελική του ευθεία, με την ελληνική κυβέρνηση να κάνει πλέον ένα σημαντικό βήμα για την αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Οι διαρροές που έγιναν την Παρασκευή από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών που χαρακτήρισαν «ασόβαρο» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνουν ότι πλέον άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για να φύγει το Ταμείο από την Ελλάδα.

Άλλωστε αυτή είναι εν τέλει και η κρατούσα άποψη στους κόλπους των Ευρωπαίων δανειστών, που βλέπουν το Ταμείο ως μεγάλο εχθρό τους, αφού εμμένει πεισματικά στην απομείωση του ελληνικού χρέους, που βέβαια θα κληθούν να πληρώσουν μόνο οι Ευρωπαίοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tribune, ακόμη και το Βερολίνο έχει αρχίσει πλέον να σκέφτεται την χρησιμότητα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού ναι μεν η Γερμανία και οι χώρες δορυφόροι της επικροτούν στην σκληρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα, αλλά δεν επιθυμούν απομείωση του ελληνικού χρέους έτσι όπως το απαιτεί το Ταμείο.

Η στάση αυτή των Ευρωπαίων δανειστών, έπαιξε ρόλο και για σημερινή επίθεση που εξαπέλυσε η ελληνική κυβέρνηση στο ΔΝΤ, καθώς διαβλέπει ότι και οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι κάποιες από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης:  Γεννηματά: Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις

Η συνέχεια πάντως, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα, καθώς μια αποχώρηση του ΔΝΤ, δεν σημαίνει και την προώθηση των ελληνικών θέσεων σε μείζονα ζητήματα, όπως του ασφαλιστικού και του φορολογικού.

Άλλωστε το ΔΝΤ μπορεί να ζητάει σκληρά και ακραία μέτρα, αλλά είναι και αυτό που επιμένει για μια σημαντική μείωση του δυσβάστακτου ελληνικού χρέους.

Επιπρόσθετα, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, -που σημειωτέον ακόμη δεν έχει υπογράψει το τρίτο πακέτο στήριξης-, το σύνολο του πακέτου κινδυνεύει να διαλυθεί αφού θα λείψουν κονδύλια για την Ελλάδα, που θα πρέπει να αναζητηθούν από αλλού.

Οι χώρες της ΕΕ , όμως, ούτε να το σκεφτούν δεν θέλουν ότι μπορεί να διαθέσουν περισσότερα κονδύλια στην Ελλάδα, ενώ μέχρι στιγμής, επισήμως τουλάχιστον η Γερμανία και οι χώρες δορυφόροι της έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να εγκρίνουν κονδύλια από την ΕΕ χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.