Η κυβέρνηση «τελειώνει» και την παραγωγή βιβλίου-Χιλιάδες οι άνεργοι

195
ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδας, περιγράφει το αδιέξοδο που τους οδηγεί η κυβερνητική πολιτική.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Με βάση την ΠΟΛ 1244/2015 της ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ –Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α’ «ΦΠΑ» που υπογράφει ο Αν. Γεν. Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κος Ι. Μπάκας, γίνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο γνωστό, πως η Παραγωγή Βιβλίου στην Ελλάδα και επίσημα λαμβάνει τέλος.

Ερωτηματικά λοιπόν προκύπτουν, για το τι ακριβώς προέκυψε και η παραγωγή βιβλίου δεν προσαρμόσθηκε με τον χαμηλό συντελεστή 6% ΦΠΑ; Γιατί δεν ακολουθήθηκε ο τρόπος εφαρμογής του προηγούμενου Νόμου 3899/2010 άρθρο 4 παράγρ.1 και δεν εφαρμόστηκαν αυτή την φορά οι διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2006/112/ΕΚ και στις εργασίες φασόν για την παραγωγή του Βιβλίου;

Η κυβέρνηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα, απάντησε :
Η επιβολή του 23% ΦΠΑ σε όλα τα προ της εκτύπωσης του βιβλίου στάδια, καθώς και στην τμηματική ανάθεση (φασόν) παραγωγής του:
1. διευκολύνει οικονομικά τις μονοπωλιακές μονάδες, τους Ομίλους και τα συγκροτήματα που δευτερευόντως εκδίδουν και βιβλία. Μόνο αυτές οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα καθετοποιημένης παραγωγής που υπάγεται σε συντελεστή 6% διαμορφώνοντας τιμολογιακές πολιτικές κατά το δοκούν, κλείνοντας οριστικά την μικρή εκτυπωτική και βιβλιοδετική μονάδα.
2. επιβαρύνει την λιανική αξία του βιβλίου που ήδη είναι δυσβάστακτη για τα χαμηλά εισοδήματα του λαού
3. ο μεγάλος συντελεστής ΦΠΑ δημιουργεί και διευρύνει τα ήδη υψηλά και μη δυνάμενα να εισπραχθούν πιστωτικά υπόλοιπα των εκδοτών στο κράτος.
4. η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του βιβλίου –παραγωγικές και εμπορικές- οδηγώντας στο κλείσιμό τους, με την ταυτόχρονη απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Διαβάστε επίσης:  Ο Καραγκιόζης "αυτοκτονεί"

Η Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδας που έχει κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα την έκδοση βιβλίων καταγγέλλουν στον ελληνικό λαό αυτήν την πολιτική που χτυπάει την Μόρφωση, την Παιδεία, τον Πολιτισμό και εν τέλει τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στη χώρα μας, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αριστερή πολιτική με κοινωνικό πρόσωπο και δικαιοσύνη.

Επίσης, δηλώνει πως θα βρίσκεται απέναντι σε αυτές τις καταστροφικές για το βιβλίο αποφάσεις. Και καλεί την Κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού στους ανθρώπους του Βιβλίου, ασκώντας Πανεθνική Πολιτική Βιβλίου Τώρα, κάνοντας αρχή από την εξίσωση στον χαμηλό ΦΠΑ όλων των εργασιών που αφορούν στην Παραγωγή του Βιβλίου.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΒΕ για τις 12 Νοεμβρίου και τις συγκεντρώσεις στην πλατεία Κλαυθμώνος και σε όλη την Ελλάδα.