Η κυβέρνηση της Συρίας καταδίκασε τους τουρκικούς βομβαρδισμούς, ζητεί την παρέμβαση του ΟΗΕ 

219
διαμελισμός, Τούρκων, ΗΠΑ, Κούρδοι,

Η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα τους τουρκικούς βομβαρδισμούς που έχουν ως στόχο τομείς που ελέγχονται κυρίως από τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν, μεταδίδουν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Η Δαμασκός κατηγόρησε επίσης την Άγκυρα ότι επέτρεψε τη διέλευση όπλων και μαχητών στη Συρία από το μεθοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Σαλάμα προς την επαρχία του Χαλεπιού, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον των ανταρτών.

“Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τα επανειλημμένα εγκλήματα και τις
επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον του συριακού λαού και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SANA. Το υπουργείο καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ “να θέσει τέρμα στα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος”.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 12 ημιφορτηγά που μετέφεραν βαριά όπλα και πυρομαχικά  πέρασαν στη Συρία από την Τουρκία μέσω του μεθοριακού περάσματος Μπαμπ αλ-Σαλάμα. “Συνοδεύονταν από περίπου 100 ένοπλους άνδρες, ορισμένοι από τους οποίους είναι μέλη των τουρκικών δυνάμεων και άλλοι τούρκοι μισθοφόροι”, προσθέτει το SANA, επικαλούμενο το υπουργείο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτίμησε πως “περίπου 350 ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης Φαϊλάκ αλ-Σαμ” έχουν “διασχίσει τα σύνορα από την Τουρκία” και έχουν “εισέλθει στις πόλεις Αζάζ και Ταλ Ριφάατ”.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε από την περιοχή Άτμεχ, στην επαρχία Ιντλέμπ, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών και στη συνέχεια πέρασε στην Τουρκία προτού επιστρέψει στη Συρία μέσω του Μπαμπ αλ-Σαλάμα.

Διαβάστε επίσης:  Οι ΗΠΑ μπροστά σε μια μαζική κρίση-Κόβει δολάρια αξίας 1 τρισ. η Ουάσιγκτον!

Η ενίσχυση των δυνάμεων των ανταρτών σημειώνεται καθώς μια συμμαχία Αράβων και Κούρδων μαχητών, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), προωθούνται προς τις εξεγερμένες πόλεις Αζάζ και Ταλ Ριφάατ βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Η προώθηση αυτή προκάλεσε την οργή της Τουρκίας που θεωρεί την κουρδική συνιστώσα των FDS -τις κουρδικές Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG)- ως παρακλάδι “τρομοκρατών” των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζουν τις FDS στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, κάλεσαν κι εκείνες από την πλευρά τους τους Κούρδους και τους συμμάχους τους να μην “επωφεληθούν μιας συγκεχυμένης κατάστασης προκειμένου να καταλάβουν νέα εδάφη”.