Η πιο κρίσιμη ώρα για την Ευρώπη – Στις κάλπες σήμερα οι Βρετανοί

28
Βρετανοί, υπογράφουν, νέο δημοψήφισμα,

Η μητέρα όλων των μαχών δίνεται σήμερα στην Βρετανία, καθώς οι πολίτες πηγαίνουν στις κάλπες προκειμένου να αποφασίσουν για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας τους από την Ε.Ε.

Το θρίλερ με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δεν ξεκαθάρισε, καθώς είναι εξαιρετικά μεγάλο το ποσοστό των αναποφάσιστων πολιτών.

Οι μετρήσεις δίνουν οριακό προβάδισμα στο Brexit αλλά αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι όλα μπορεί να ανατραπούν στην κάλπη.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην Βρετανία την 24η Ιουνίου, καθώς το Λονδίνο καλείται να λάβει σοβαρές αποφάσεις.

Ποιο είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος

Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;»

Οι Βρετανοί θα πρέπει να μαρκάρουν ένα από τα δύο κουτάκια: «Remain a member of the European Union» (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή «Leave the European Union» (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα

Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 ως τις 22:00 τοπική ώρα (09:00 ως 24:00 ώρα Ελλάδος). Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του.

Αυτό του Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, και αυτό του Γουάντσγουορθ στο Λονδίνο αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 00:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή.

Μία πρώτη και αρκετά ξεκάθαρη εικόνα αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί. Στη συνέχεια ένας εκλογικός υπάλληλος θα ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα στο Δημαρχείο του Μάντσεστερ.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Η εκστρατεία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προηγείται με μία μονάδα από το αντίπαλο στρατόπεδο της παραμονής, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρεία Opinium, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Διαβάστε επίσης:  ΑΦΡΙΝ: Οι αντάρτες άρχισαν το πλιάτσικο

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή το Brexit συγκεντρώνει ποσοστό 45% ενώ η “Παραμονή” στην ΕΕ ποσοστό 44,5%. Η προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, έδειχνε ότι το “ναι” και το “όχι” στην παραμονή είχαν ακριβώς το ίδιο ποσοστό, 44%.

Την ίδια στιγμή το προβάδισμα της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επί της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της σε αυτή μειώθηκε στις δύο εκατοστιαίες μονάδες από τις επτά στις οποίες βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας TNS .

Σύμφωνα με την έρευνα της TNS, το 43% του δείγματος απάντησε ότι θα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, ενώ το 41% υπέρ της παραμονής. Ένα 16% του δείγματος δήλωσε αναποφάσιστο ή ότι δεν θα ψηφίσει.

Ποια είναι τα αντίπαλα στρατόπεδα

• «Η Βρετανία ισχυρότερη στην Ευρώπη».

Αυτή είναι η βασική ομάδα από πολλά κόμματα, η οποία ανέλαβε την καμπάνια για την προώθηση της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.

Επικεφαλής είναι ο πρώην πρόεδρος των Marks and Spencer, Λόρδος Ρόουζ.

Την εκστρατεία στηρίζουν ηγετικά στελέχη των κυβερνώντων Συντηρητικών, όπως ο πρωθυπουργός, Ντέβιντ Κάμερον, ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν αλλά και οι περισσότεροι βουλευτές των Εργατικών, ανάμεσα τους και ο ηγέτης του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

• «Ψηφίστε έξοδο»

Η συγκεκριμένη ομάδα τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. και στηρίζεται επίσης από πολύ γνωστά στελέχη των Συντηρητικών, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκοβ και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον και αρκετοί βουλευτές των Εργατικών.

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν

Όλοι οι πολίτες της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και όσοι έχουν βρετανική υπηκοότητα και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Μέρος στο δημοψήφισμα μπορούν να πάρουν και οι Βρετανοί που διαμένουν στο εξωτερικό αλλά έχουν εκλογικό δικαίωμα.

Όσοι βρίσκονται σε ταξίδια στο εξωτερικό τότε θα είναι σε θέση να στείλουν την ψήφο τους με το ταχυδρομείο.