Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ για την ΕΕ θα είναι η προσφυγική κρίση, λέει το 47% των Ευρωπαίων πολιτών

91
Η ΕΕ καταδικάζει τις «παράνομες» ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

Η προσφυγική κρίση και η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι – σύμφωνα με το 47% των Ευρωπαίων πολιτών – η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η ΕΕ το αμέσως επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας του ευρω- βαρόμετρου, για λογαριασμό του Ευρω-κοινοβολίου, το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί επίσης, ότι οι αποφάσεις για το μεταναστευτικό πρέπει να λαμβάνονται σε κεντρικό και όχι εθνικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, προκλητικός εμφανίστηκε με δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν. Χαρακτήρισε “οργανωμένη εισβολή” τις μεταναστευτικές ροές, και κάλεσε τους νεαρούς άνδρες από τη Συρία και το Ιράκ – αντί να φεύγουν από τις πατρίδες τους – να “πάρουν τα όπλα” εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, 7 στους 10 δέκα Τσέχους διαφωνούν με την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα τους.

Διαβάστε επίσης:  Συγκλονιστικό: Σκαρφάλωσε σε πολυκατοικία για να σώσει 4χρονο παιδί που κρεμόταν στο κενό (Βίντεο)

Ο τρόπος χειρισμού της προσφυγικής κρίσης και ο αυξανόμενος εθνικισμός μεταξύ των κρατών – μελών, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον πλούτο, την οικονομική επιτυχία και την ασφάλεια της Ευρώπης, επισημαίνουν – με δηλώσεις τους στο Ρόιτερς – οι πρόεδροι 5 από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς συνδέσμους της Γερμανίας

Σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ζητά αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τάσσεται υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για δημιουργία ευρωπαϊκής Συνοριο-φυλακής και συνεργασία με την Τουρκία.