Η Ρωσία έστειλε αεροσκάφη και στρατιώτες στην Συρία;

239
Ρωσία, βομβάρδισε, Τούρκους,

Οι ΗΠΑ ερευνούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει αποστείλει μαχητικά αεροσκάφη και άνδρες των ενόπλων της δυνάμεων στη Συρία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

«Έχουμε δει διάφορα δημοσιεύματα στον Τύπο κατά τα οποία η Ρωσία πιθανόν αναπτύσσει στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη στη Συρία. Παρακολουθούμε στενά το ζήτημα αυτό, το εξετάζουμε», τόνισε.

Στις αρχές της εβδομάδας, δημοσιογραφικές πηγές, επικαλούμενες δυτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, ανέφεραν πως η Ρωσία στέλνει μαχητικά αεροσκάφη στη Συρία για να διεξαγάγουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο Τόνερ επισήμανε ακόμη πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαφή με τους εταίρους της στην περιοχή στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες.
«Δεν έχουμε κατανοήσει εάν αυτό συμβαίνει πράγματι, ή εάν συμβαίνει για ποιο πράγμα προορίζονται. Ασφαλώς θα μας ανησυχούσε οποιαδήποτε προσπάθεια να υποστηριχθεί το καθεστώς Άσαντ με στρατιωτικό προσωπικό, με αεροσκάφη, με προμήθειες κάθε είδους ή χρηματοδότηση», πρόσθεσε ο Τόνερ.

Διαβάστε επίσης:  Μέρκελ-Ερντογάν: Τηλεφωνική επικοινωνία εφ' όλης της ύλης

Την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε αμφισβητήσει την ακρίβεια των δημοσιευμάτων των ΜΜΕ.

Ένας διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, στον οποίο έχουν ενταχθεί συνολικά 62 χώρες, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 6.400 αεροπορικά πλήγματα από τον Αύγουστο του 2014 στο έδαφος του Ιράκ και από τον Σεπτέμβριο του 2014 στο έδαφος και της Συρίας, χωρίς να ζητήσει την έγκριση της Δαμασκού.
Η Μόσχα έχει αρνηθεί να ενταχθεί στον συνασπισμό αυτό, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η έγκριση της συριακής κυβέρνησης και του ΟΗΕ πριν από την έναρξη των επιχειρήσεών του.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της κρατικής ρωσικής εταιρείας Rosoboronexport διότι παραβίασε νόμο των ΗΠΑ που απαγορεύει τις εξαγωγές όπλων στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία.

ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ, Sputnik, Ρόιτερς