Η Ρωσία ολοκληρώνει την αποχώρησή της από Συρία

108

Η Ρωσία θα έχει ολοκληρώσει την αποχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος των στρατιωτικών δυνάμεών της από τη Συρία μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες, σύμφωνα τον αρχηγό της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχο Βίκτορ Μποντάρεφ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Komsomolskaya Pravda”.

Στο μεταξύ, νωρίτερα χθες έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ ζητεί εγγυήσεις από τη Ρωσία, προκειμένου η αποχώρηση των δυνάμεών του από τη Συρία να μη ενδυναμώσει αμυντικά τόσο στην οργάνωση Χεζμπολάχ, όσο και τις σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις που δρουν στο συριακό έδαφος.

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ τήρησε επίσημα ουδέτερη στάση στην πολεμική σύγκρουση της Συρίας, έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της Χεζμπολάχ στο συριακό έδαφος, προκειμένου ν’ αποτρέψει τον εφοδιασμό της με σύγχρονα όπλα. Ένας Ιρανός στρατηγός και δύο υψηλόβαθμοι μαχητές της οργάνωσης έχουν σκοτωθεί στη Συρία από αεροπορικούς βομβαρδισμούς που αποδίδονται στο Ισραήλ. Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ανοίξει περιστασιακά πυρ προς την πλευρά της Συρίας, στη συνοριακή γραμμή των υψωμάτων του Γκολάν, αντιδρώντας σε σποραδικά πυρά πυροβολικού ή επιθέσεις μαχητών που συνδέονται με το Ιράν.

Διαβάστε επίσης:  Ανησυχία στην Β.Ευρώπη για «ασυνήθιστη ραδιενέργεια» τον Ιούνιο – ΙΑΕΑ: «Συνδέεται με πυρηνικό αντιδραστήρια»

Είναι αξιοσημείωτο ν’ αναφερθεί ότι με την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έθεσε αμέσως σε λειτουργία “κόκκινη τηλεφωνική γραμμή” με τον πρόεδρο Πούτιν, προκειμένου προληπτικά ν’ αποτραπεί τυχόν περιστατικό στρατιωτικής εμπλοκής της Ρωσίας με το Ισραήλ. Όπως έγινε γνωστό από ρωσική διπλωματική πηγή στο Ισραήλ, οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται αμυντικά στη Συρία. “Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, να μη θιγούν από τη διαδικασία,” δήλωσε χαρακτηριστικά Ρώσος διπλωμάτης.

Η Μαρία Ζαχαρόβα, εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών, δήλωσε ότι η αναχώρηση του κυρίου τμήματος των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, δε θα αποδυναμώσει (αμυντικά) το Σύρο πρόεδρο Άσαντ. Παράλληλα, τόνισε ότι η Συρία θα είναι το κύριο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι στη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ