Η σκοτεινή επταετία φωτίζεται μέσα από μία έκθεση

96

Η έκθεση «Σκοτεινή επταετία, 1967 – 1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών», η οποία, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, παρουσιάστηκε το 2014, από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ταξιδεύει στα Ιωάννινα.

Σε διοργάνωση του Ιδρύματος της Βουλής και του δήμου Ιωαννιτών, η έκθεση εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, την Τετάρτη 13 Απριλίου, στις 7.30 το απόγευμα.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, θα μιλήσει ο ιστορικός κ. Χρήστος Χρηστίδης, με θέμα «Η δικτατορία των συνταγματαρχών μέσα από τις πηγές: μία αποτίμηση».

επταετεια22 Σεπτεμβρίου 1971. Κηδεία Γιώργου Σεφέρη. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη – Αρχείο Κώστα Μεγαλοκονόμου

επταετιαΗ Βουλή των Ελλήνων περικυκλωμένη από τεθωρακισμένα του στρατού. 21 Απριλίου 1967

Ο επισκέπτης, ενήλικας ή μαθητής, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο της περιήγησής του στην έκθεση, παρακολουθώντας την πορεία των γεγονότων μέσα από τη χρονολογική παράταξη των τεκμηρίων, αλλά και πραγματοποιώντας τη δική του έρευνα και αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες στο αρχειακό υλικό, που είναι διαθέσιμο σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε επίσης:  “Σοφοί ανόητοι” – Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης 2018

Τα τεκμήρια της έκθεσης (φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικό υλικό) προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο ΕΡΤ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, αλλά και από πολλές ιδιωτικές συλλογές.

επταετια1Αντιδικτατορική διαδήλωση με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. 25 Μαρτίου 1971, Λονδίνο.