Η συνάντηση Κοντονή – εκπροσώπων – FIFA – UEFA – ΕΠΟ , απέβη άκαρπη

79
έλεγχος, ΣΔΟΕ, ΕΠΟ,

Η συνάντηση μεταξύ του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή και των εκπροσώπων της FIFA και της UEFA, παρουσία της ΕΠΟ, απέβη άκαρπη.

Αυτή η εξέλιξη επαναφέρει στον ορίζοντα τον κίνδυνο ενός ποδοσφαιρικού Grexit, το οποίο θα επιφέρει τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων και της Εθνικής από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές διοργανώσεις και θα κλείσει τα σύνορα της Ελλάδας, αναγκάζοντάς την σε ποδοσφαιρική… Σπιναλόγκα.

Αν δεν υπάρξει κάποια συμβιβαστική λύση, η αρμόδια επιτροπή της FIFA θα αποφασίσει την προσωρινή αναστολή της ιδιότητας μέλους της από την ΕΠΟ εξαιτίας κυβερνητικής παρέμβασης, καθώς τα άρθρα 13 και 17 της παγκόσμιας ομοσπονδίας υποχρεώνουν τις ομοσπονδίες-μέλη να διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους ανεξάρτητα και χωρίς καμία επιρροή από τρίτους.

Πλέον, μένει να φανεί αν οι δύο πλευρές θα το τραβήξουν στα άκρα ή θα υπάρξει κάποια συμβιβαστική λύση.

Οι συνέπειες ενός ενδεχόμενου ποδοσφαιρικού Grexit:

1. Καμία Εθνική ομάδα, οποιουδήποτε φύλου ή ηλικίας δεν θα έχει τη δυνατότητα να αγωνίζεται σε διεθνείς διοργανώσεις ή φιλικά παιχνίδια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Εθνική Ανδρών να αποβληθεί από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

2. Κανένας σύλλογος δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Champions League ή το Europa League. Αυτό σημαίνει πως όποιες ομάδες πάρουν το εισιτήριο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέσω του πρωταθλήματος δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν.

3. Διεθνή επίσημα φιλικά, εντός ή εκτός συνόρων δεν θα επιτρέπονται, κάτι που θα επιφέρει ποδοσφαιρική απομόνωση για τη χώρα μας.

4. Οι μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματά μας ή Ελλήνων στο εξωτερικό δεν θα είναι εφικτές, αφού η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται διεθνώς ως ομοσπονδία. Οποιοσδήποτε αλλοδαπός αγωνίζεται ήδη με συμβόλαιο στη χώρα μας αποκτά απευθείας το δικαίωμα προσφυγής στη FIFA για λύση της συνεργασίας με την ομάδα του. (Εδώ να αναφέρουμε, πως υπάρχει το ενδεχόμενο και Ελληνες ποδοσφαιριστές να ζητήσουν με προσφυγή τους να μείνουν ελεύθεροι για σπουδαίο λόγο και να αγωνιστούν σε ξένους συλλόγους με προσωρινό πιστοποιητικό μεταγραφής από τη FIFA. Kάτι τέτοιο είναι υπό συζήτηση).

Διαβάστε επίσης:  Οι αθλητικές μεταδόσεις 16/2/18

5. Τα κανάλια και οι χορηγοί έχουν το δικαίωμα να πάψουν να δίνουν χρήματα σε ένα αποκλεισμένο πρωτάθλημα, ενώ δεν θα υπάρχουν και έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

6. Ελληνες διαιτητές και αξιωματούχοι χάνουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις διοργανώσεις της FIFA και της UEFA, ενώ δεν επιτρέπεται και η μετάκλιση ξένων διαιτητών και αξιωματούχων για παιχνίδια της Ελλάδας.

Πέρα των αγωνιστικών, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει να αντιμετωπίσει και διοικητικά ζητήματα:

Αναλυτικά:

-Χάνει τη δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της FIFA

-Χάνει τη δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της UEFA

-Δεν μπορεί να κάνει προτάσεις για τη την ατζέντα του Κογκρέσου της FIFA και της UEFA

-Δεν έχει τη δυνατότητα να προτείνει υποψήφιους για την προεδρία της FIFA, της UEFA, καθώς και για μέλη σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες επιτροπές

-Δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε αναπτυξιακά προγράμματα της FIFA

-Χάνει όλα τα δικαιώματα των μελών της UEFA και της FIFA.