Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020
19.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1909.... Η Ελλάδα αγοράζει από την Ιταλία το θωρηκτό "Αβέρωφ", έναντι 24 εκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία τα 8 εκατομμύρια προέρχονται από κληροδότημα του εθνικού...

Η Τουρκία έχει παγιδευθεί μεταξύ Ρωσίας και ΡΚΚ

Η Τουρκία έχει ανοίξει δύο μεγάλα μέτωπα. Στο εσωτερικό της πολεμά ανοιχτά με το ΡΚΚ και περιφερειακά ολισθαίνει σε ψυχρό πόλεμο με τη Ρωσία, ο οποίος μπορεί κάλλιστα να κλιμακωθεί, οδηγώντας σε συμμαχία Μόσχας-Κούρδων.

Ο ψυχρός πόλεμος με τη Ρωσία ξεκίνησε με την κατάρριψη του Su-24 στις 24 Νοεμβρίου. Αξίζει ωστόσο μια ιστορική αναδρομή. Στη δεκαετία του 1980 η Συρία, σύμμαχος της τότε ΕΣΣΔ, αποτελούσε την κύρια βάση υποστήριξης του ΡΚΚ σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Μετά την κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος, η Ρωσία, εξοργισμένη από τις παντουρκικές θεωρίες που κυριάρχησαν στην Τουρκία και την υποστήριξη της Άγκυρας στους Τσετσένους, επέτρεψε στο ΡΚΚ να επιχειρεί ελεύθερα στο έδαφός της, δημιουργώντας ακόμα και «πολιτιστικό και εκπαιδευτικό στρατόπεδο», στο Γιαροσλάβ, νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Το ΡΚΚ αποτελεί μέρος της συριακής εξίσωσης και σήμερα, αν και με διαφορετικό τρόπο. Το συριακό παρακλάδι της οργάνωσης, το PYD, έχει αναδειχθεί ως κυρίαρχη δύναμη στο συριακό Κουρδιστάν, στην Συρία και απέδειξε την αξία του στον αγώνα κατά του ΙΚ. Η Άγκυρα βλέπει το PYD ως απειλή και θεωρεί πως η αυτονομία-ανεξαρτησία του δυτικού Κουρδιστάν απειλεί την εδαφική της ακεραιότητα.

Έτσι η Μόσχα δείχνει πλέον τη διάθεσή της να παίξει το κουρδικό χαρτί. Στις 16 Δεκεμβρίου ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μεσκόφ δήλωσε πως οι τουρκικές πράξεις, αλλά και η τουρκική αδράνεια, σε ορισμένα ζητήματα, αποτελούν απειλή για τη Ρωσία. Ζήτησε επίσης να περιληφθούν και οι Κούρδοι της Συρίας στην ειρηνευτική διαδικασία για τη χώρα αυτή, αλλά και στο κοινό μέτωπο κατά των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΡΚΚ πολεμά σκληρά το ΙΚ στο Ιράκ. Άρα η δήλωση Μεσκόφ σημαίνει την παροχή πολιτικής υποστήριξης και στο ΡΚΚ. Η δε αναφορά του στις τουρκικές ενέργειες, αλλά και την τουρκική αδράνεια περιγράφει την τουρκική πολιτική στην Συρία. Αν η τουρκική υποστήριξη προς τους τζιχαντιστές είναι η ενέργεια, η μη εμπλοκή της Τουρκίας εναντίον των τζιχαντιστών είναι η αδράνεια.

Η Τουρκία αρνείται να αλλάξει πολιτική στην Συρία, αλλά την ίδια ώρα πιέζει το ΡΚΚ, κλιμακώνοντας την σύγκρουση εναντίον του στα νοτιοανατολικά της. όσο όμως περισσότερο πιέζει το ΡΚΚ, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες αυτό να στραφεί προς τη Ρωσία.

Η γραμμή του μετώπου στον πόλεμο με το ΡΚΚ βρίσκεται πια σε αστικές περιοχές με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καταστροφές και πλήγματα στον άμαχο πληθυσμό. Ήδη, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων 157 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, παράλληλα με 195 μαχητές του ΡΚΚ και 171 Τούρκους στρατιώτες και αστυνομικούς, τους τελευταίους μήνες και έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Στις 15 Δεκεμβρίου η Άγκυρα διέταξε επίθεση του στρατού στις νοτιοανατολικές επαρχίες. Συνολικά 10.000 Τούρκοι, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης έχουν εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση στους Κούρδους στις πόλεις Τσιζρέ και Σιλοπί. Ο Ερντογάν συνεχίζει να δηλώσει πως ο πόλεμος κατά του ΡΚΚ θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.

Ο πόλεμος του Ερντογάν κατά του ΡΚΚ σχετίζεται με τις φιλοδοξίες του να φέρει στην Τουρκία προεδρικό σύστημα στα μέτρα του. Ο πόλεμος του έφερε τη νίκη στις προεδρικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Έτσι το καθεστώς Ερντογάν θα συνεχίσει τον πόλεμο για όσο χρειαστεί ώστε να συσπειρώσει τον τουρκικό εθνικιστικό πυρήνα του εκλογικού σώματος πριν προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Ωστόσο η αυξανόμενη πίεση του Ερντογάν στο ΡΚΚ καθιστά ολοένα και πιθανότερη την αναζήτηση από το ΡΚΚ υποστήριξης από μια άλλη δύναμη. Ο τερματισμός του ψυχρού πολέμου με τη Ρωσία είναι επιτακτική ανάγκη για την εσωτερική σταθερότητα της Τουρκίας. Ωστόσο η ομαλοποίηση των σχέσεων είναι αδύνατη καθώς η Ρωσία απαιτεί συγνώμη για την κατάρριψη του Su-24 και αποζημίωση.

Αν συμφωνήσει σε αυτούς τους όρους ο Ερντογάν θα ταπεινωθεί, ειδικά καθώς υποστηρίζει ότι το ρωσικό αεροσκάφος κατερρίφθη γιατί παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Κατά συνέπεια, ο νέος ψυχρός πόλεμος Ρωσίας-Τουρκίας αυξάνει την στρατιωτική και πολιτική πίεση στην Άγκυρα για να πάψει να υποστηρίζει τους τζιχαντιστές. Απομένει να δούμε για πόσο η Άγκυρα θα αντέξει να συγκρούεται με τη Ρωσία και να πολεμά, ταυτόχρονα, το ΡΚΚ, πριν οι δύο εχθροί της Τουρκίας ενωθούν εναντίον της.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορονοϊός – Γερμανία: Έτοιμη η κυβέρνηση για έναρξη εμβολιασμών πριν από το τέλος του...

Η κυβέρνηση της Γερμανίας κάνει προετοιμασίες για την έναρξη εμβολιασμών κατά του νέου κορονοϊού πριν από το τέλος της χρονιάς, γράφει η...

Ακσενέρ σε Ερντογάν: Όταν στριμώχνεστε, ανακαλύπτετε νέα κοιτάσματα αερίου

Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας συνεχίζεται, καθώς χθες κατέγραψε απώλειες σχεδόν 2% έναντι του ευρώ και του δολαρίου, ενώ μέσα σε έναν...

Το εμβόλιο της γρίπης βοηθάει και στον κορωνοϊό; Τι έδειξε έρευνα

Το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον ορισμένους ανθρώπους, να αμυνθούν καλύτερα κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και της λοίμωξης Covid-19,...

Κορωνοϊός: Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι νέοι που πέρασαν τον ιό ελαφριά

Νέοι και -κατά τα άλλα υγιείς- ενήλικες που πέρασαν σχετικά ελαφριά τον κορονοϊό, χωρίς να χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο, μπορεί παρόλα αυτά...
σαν σήμερα, εγκαινιάζεται, καμπαρέ, "Καν-Καν",

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1858.... Εγκαινιάζεται στο Παρίσι το περίφημο καμπαρέ "Καν-Καν".

ΗΠΑ: Οι δέκα πιο σημαντικές πολιτείες για τις προεδρικές εκλογές

Σε δέκα Πολιτείες, που θεωρούνται οι αμφίρροπες λόγω της ταλάντευσής τους ανάμεσα στις δύο πλευρές στις εθνικές εκλογές, αναμένεται να κριθεί το...
Βέλγιο: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 τα ξημερώματα

Βέλγιο: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 τα ξημερώματα

Από σήμερα τίθεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 τα ξημερώματα στο Βέλγιο, τα καφέ και τα εστιατόρια...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
948ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η Τουρκία προκαλεί και ο Στόλτενμπεργκ κοιμάται…

Σε ακόμη μια προκλητική ενέργεια προχώρησε η Τουρκία, εκδίδοντας NAVTEΧ για στρατιωτικές...

Με αντι – Navtex απαντά η Ελλάδα

Με αντι - Navtex απαντά η Ελλάδα στη navtex που εξέδωσε αργά το βράδυ η Τουρκία, με την...

Η Τουρκία συνεχίζει τις ακρότητες και τις προκλήσεις – Κόβει το Αιγαίο στη μέση

Η Τουρκία παρουσιάζοντας το νέο της Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης, συνεχίζει...

Σύνοδος Κορυφής – Μητσοτάκης: Έθεσα ζήτημα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Στο ζήτημα των αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Κυριάκος...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή