Η Τουρκία συνεχίζει το παζάρι με την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες

126
όχι, προσφυγόπουλα, σύλλογοι γονέων, Κω,

Η Τουρκία ζητά από την ΕΕ 3 δισ. ευρώ, κατ’ έτος, με αντάλλαγμα την συνεργασία για να εμποδιστεί, ή τουλάχιστον, να περιοριστεί η μεταναστευτική-προσφυγική ροή προς την Ευρώπη, μέσω Βαλκανίων και Αυστρίας.

«Αρχικά προσφέραμε 1 δισ. ευρώ. Κατόπιν προσφέραμε 3 δισ. ευρώ. Τώρα οι Τούρκοι ζητούν 3 δισ. ευρώ τον χρόνο», αναφέρει έμπειρος Ευρωπαίος διπλωμάτης. Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν επίσης ότι η Τουρκία έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή τη χαλάρωση στη χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες, εντός ΕΕ.

«Επιμένουν σε αυτό, αν και το μέτρο αυτό θα είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλές στην ΕΕ», αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή. Η Κομισιόν από την πλευρά της περιμένει τις τουρκικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, πριν εκδώσει την ετήσια έκθεσή της για την πρόοδο της Τουρκίας προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι αν και η έκθεση θα έπρεπε να έχει εκδοθεί τον Οκτώβριο, τώρα, θα εκδοθεί στις 5 Νοεμβρίου. Ωστόσο μέρος της έκθεσης διέρρευσε και δημοσιεύτηκε από το Reuters. Βάσει αυτού, που όμως προηγήθηκε της επίσκεψης Μέρκελ στην Τουρκία, η έκθεση κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ότι «συντρίβει» την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της Δικαιοσύνης.

Η έκθεση αναφέρεται στην καταπάτηση από την Τουρκία του κράτους δικαίου, της ελευθερίας της έκφρασης, στο δικαίωμα τους συνέρχεσθε, που αντίκεινται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επίσης αναφέρει «οπισθοδρόμηση» στα της Δικαιοσύνης.
Μόλις χθες, άλλωστε, η αστυνομία εισέβαλε σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα και τα έκλεισε με τη βία.

Όμως, λόγω της προσφυγικής κρίσης, η ΕΕ, δεν είπε λέξη. Εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, μάλιστα, χαρακτήρισε όλα αυτά «εσωτερικά ζητήματα» της Τουρκίας. «Μπορούμε να μιλάμε για όλα αυτά, αλλά τότε που θα οδηγηθούν οι σχέσεις με την Τουρκία;», δήλωσε ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ υποστήριξε επίσης ότι η έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία δεν καθυστέρησε, αλλά απλώς «αναμένεται η κατάλληλη στιγμή για να δημοσιευθεί».

Διαβάστε επίσης:  ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο πρίγκιπας Χάρι έλαβε τον τίτλο του δούκα του Σάσεξ

«Δεν είναι ο Ερντογάν που ζητά από την Κομισιόν να σιωπήσει. Είναι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα πλειοδοτήσει έναντι της Άγκυρας και ποιος θα κάνει περισσότερα για να επιλυθεί η προσφυγική κρίση», αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή.

«Είναι το κλασικό παζάρεμα. Τους δίνεις 1 δισ. και λένε δεν φτάνει. Τους δίνεις 3 δισ. και επανέρχονται και λένε πρέπει να μας δώσετε περισσότερα. Η Τουρκία είναι σε θέση να ανοίξει ή να κλείσει τις πύλες στους πρόσφυγες, πιέζοντας την Ευρώπη για επιπλέον παραχωρήσεις», ανέφερε ο ίδιος. «Απλώς ακούστε τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών. Ακούστε τη Μέρκελ. Λένε πως η κρίση δεν έχει προηγούμενο. Ο ρυθμός άφιξης των προσφύγων απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ», κατέληξε.

Στο μεταξύ υπάρχουν και οι τουρκικές εκλογές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν οι εκλογές διεξαχθούν εντίμως, το κόμμα του Ερντογάν και πάλι δεν θα έχει απόλυτη πλειοψηφία. «Ίσως η Τουρκία πάει και σε τρίτες εκλογές, πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», ανέφερε Ευρωπαίους διπλωμάτης.