Η φυσικοθεραπεία βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ατόμων με άνοια

1035

Στη συμβολή των φυσιοθεραπευτικών παρεμβάσεων στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με άνοια, αναφέρεται το Επιστημονικό Τμήμα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία» του Ν.Π.Δ.Δ «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ.

Όπως επισημαίνει η φυσικοθεραπεία είναι αναπόσπαστο μέρος της ομάδας διεπιστημονικής προσέγγισης της άνοιας, και είναι τόσο κλινικά όσο και οικονομικά αποτελεσματική. Από τα αρχικά στάδια της νόσου, οι φυσικοθεραπευτές συμμετέχουν από τα αρχικά στάδια της νόσου αξιολογώντας τους τυχόν περιορισμούς δραστηριοτήτων μέχρι και την εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων αντιμετώπισης προσωπικών αναγκών.

Η φυσικοθεραπεία συμβάλλει επίσης και στα ψυχολογικά συμπτώματα της νόσου, βελτιώνοντας την προσαρμογή στη θεραπεία, την επικοινωνία του με το περιβάλλον την ικανότητα έκφρασης των ιδιαίτερων αναγκών του.

Διαβάστε επίσης:  Τα φάρμακα της στύσης βελτιώνουν τη βαρύτητα της κατάθλιψης

Η πλειοψηφία των ανθρώπων με άνοια, είναι ηλικιωμένοι και συχνά έχουν συνοδά νοσήματα, τα οποία οι φυσικοθεραπευτές τα αντιμετωπίζουν κυρίως με εξειδικευμένα κινησιοθεραπευτικά προγράμματα.

Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στην αύξηση σωματικής δραστηριότητας ,στη μείωση παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, στην καλή ισορροπία ελαχιστοποιώντας τις πτώσεις, στην ελάττωση κινδύνου από άλλες χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η οστεοπόρωση κλπ

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπηρεσίες φυσιοθεραπείας για τους ανθρώπους με άνοια, έχουν αναγνωριστεί ως το κλειδί εξοικονόμησης κόστους περίπου 8.500.000 από το συνολικό ετήσιο κόστος.