Θεσσαλονίκη: 40 άστεγοι αποκτούν δικό τους διαμέρισμα με το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη»

178

Το δικό τους διαμέρισμα,  εξασφαλισμένη σίτιση, υγεία, ένδυση και ένα χρηματικό ποσό για μετακινήσεις, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας θα έχουν πλέον 40 άστεγοι, μέσω νέου προγράμματος κοινωνικής βοήθειας και στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για 34 μεμονωμένα άτομα και δύο οικογένειες, μια πυρηνική και μια μονογονεϊκή, οχτώ γυναίκες και 32 άνδρες, που επιλέχθηκαν κατόπιν έρευνας των κοινωνικών λειτουργών.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερα άτομα διαφορετικής εθνικότητας, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι 40 έως 45 ετών.

Οι στόχοι και οι επιδιώξεις του νέου προγράμματος κοινωνικής βοήθειας και στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων «Στέγαση και Επανένταξη» παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου,  σήμερα, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, το πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός έτους και στοχεύει στην άμεση μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης 40 ατόμων ή οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης στέγης, μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας. «Εκτός από την ετήσια επιδότηση που παρέχεται στους δικαιούχους  για τη στέγασή τους, η συμπαράσταση και η στήριξη σε  περίπτωση που κάποιος θέλει να ξεκινήσει μια δική του δουλειά ή να αναζητήσει μόνιμη εργασιακή διέξοδο είναι συνεχής, υποστηρικτική και επιβοηθητική». Το συγκεκριμένο σχέδιο, συμπλήρωσε η Αντιδήμαρχος, αναπτύσσεται συμπληρωματικά με τη δράση των οκτώ υφιστάμενων δομών του προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης» που ήδη λειτουργούν.

Ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ PRAKSIS, κοινωνικός λειτουργός, Βαλάντης Καραγιάννης, ανέλυσε τα οικονομικά δεδομένα του προγράμματος, ενώ παραδέχτηκε ότι στόχος όλων είναι η αυτονομία των 40 ωφελούμενων ατόμων του προγράμματος, μετά από ένα χρόνο. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο κάθε ωφελούμενος λαμβάνει 6.000 ευρώ το χρόνο για στέγαση, διατροφή και μετακινήσεις, ωστόσο ενώ το ποσό που διατίθεται για στέγαση και εργασία μπορεί να φτάσει τις 11.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Διαβάστε επίσης:  Κυριακή με βροχές και αφρικανική σκόνη

Από την πλευρά της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, η ψυχολόγος, Νανά Μιχαλοπούλου, αναφέρθηκε στην προσπάθεια καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού, όσον αφορά την έλλειψη στέγης, καθώς και την ομαλή επανένταξη των άστεγων στον κοινωνικό ιστό, ενώ έσπευσε να ευχαριστήσει τους πολίτες για την ανταπόκρισή τους στη συλλογή ειδών για τον εξοπλισμό των σπιτιών και τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, που στηρίζουν το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Σε αυτή τη φάση υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας, του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με Αρχή Διαχείρισης το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), υλοποιούνται οι δράσεις του πρώτου πυλώνα για τη στέγαση των ωφελούμενων. Επισημαίνεται ότι η επιλογή που έγινε αφορά 34 μεμονωμένα άτομα, δύο οικογένειες, οκτώ γυναίκες και 32 άνδρες.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται στους ωφελούμενους του προγράμματος είναι: Οικονομική ενίσχυση σε σχέση με τη στέγαση, διατροφή, ένδυση και υπόδηση, παρακολούθηση οικονομικής διαχείρισης, ψυχοκοινωνική στήριξη, εργασιακή συμβουλευτική  – προώθηση στην αγορά εργασίας, επιχορηγούμενη εργασιακή επανένταξη, διασύνδεση σε δίκτυο υπηρεσιών αναλόγως των αναγκών και παραπομπή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.