Θραύση κάνουν τα πλαστά ευρώ – Ποιο χαρτονόμισμα να προσέχετε!

131
Κοινωνικό μέρισμα: Συνολικά 893.300 οι εγκεκριμένες αιτήσεις

Οι παραχαράκτες στη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι σήμερα πιο δραστήριοι από ποτέ. Γύρω στις 900.000 πλαστά χαρτονομίσματα κατέγραψε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, 11% από τα οποία έχουν εντοπιστεί από την αστυνομία, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις μόνο στη Γερμανία, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 51% και επίσης για τον υψηλότερο αριθμό από την εποχή της εισαγωγής του ευρώ στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερα αγαπητά στους παραχαράκτες είναι τα χαρτονομίσματα των πέντε και των είκοσι ευρώ, καθώς το 90% των πλαστών ευρώ αφορά αυτά τα δύο χαρτονομίσματα.Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Καρλ-Λούντβιχ Τίλε ελπίζει στα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ που η ΕΚΤ θέτει βαθμηδόν σε κυκλοφορία, τα οποία παραχαράσσονται δύσκολα. Ενώ όμως το χαρτονόμισμα των είκοσι ευρώ έχει τεθεί ήδη στην κυκλοφορία, για το νέο πεντάευρω δεν υπάρχει ακόμη σαφής ημερομηνία πέρα από ότι αναμένεται μέσα στο 2017.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ιριδίζουσα λωρίδα (ολόγραμμα) του ευρώ δεν το προστατεύει από την πλαστογραφία. «Ένα στα πέντε πλαστά χαρτονομίσματα έχει μία πολύ καλά τυπωμένη λωρίδα, η οποία πωλείται πλέον στο διαδίκτυο» εξηγεί Ράινερ Ελμ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Αναλύσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας. Με λίγα κλικ μπορεί να βρει κανείς στα «σκοτεινά κανάλια» του ίντερνετ τέτοιες πλαστές λωρίδες και τυπώνοντάς τις επάνω σε φθηνά αντίγραφα να τα μετατρέψει σε δήθεν γνήσια χαρτονομίσματα.

Διαβάστε επίσης:  ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η μέλισσα έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια

Αυτό το ακμάζον διαδικτυακό εμπόριο θέτει στους προστάτες του ευρώ νέες προκλήσεις.Σήμερα υπάρχουν εγκληματίες που παραγγέλνουν στο ίντερνετ ολόκληρες δεσμίδες από πλαστά νομίσματα. Οι δρόμοι του παράνομου εμπορίου χαρτονομισμάτων έχουν οδηγήσει πλέον σε νέα κανάλια ως προς τις παλαιότερες «παραδοσιακές» δομές του οικονομικού εγκλήματος.

Σύμφωνα με τις τράπεζες οι ζημίες για την Ευρώπη από τα πλαστά χαρτονομίσματα έχουν ανέλθει σήμερα από τα 3,3 στα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2004 και το 2005 οι απώλειες ήταν ωστόσο υψηλότερες, επειδή τότε οι πλαστογράφοι αντέγραφαν κυρίως χαρτονομίσματα των εκατό και των διακοσίων ευρώ. Παγκοσμίως οι ζημίες στην οικονομία από την παραχάραξη του ευρώ υπολογίζονται για το 2015 σε 39 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Deutsche Welle