Ιταλία: «Έφυγε» ο Τ.Καζαλέτζο συνιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων

35

«Είμαστε τρελοί για την δημοκρατία», έλεγε ο συνιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων που από μία μικρή πολιτική «φωνή», αναδείχθηκε σε ισχυρή κραυγή κατά του συστήματος με θέση στο ιταλικό κοινοβούλιo.

Ο Τζανρομπέρτο Καζαλέτζο, ο «γκουρού» του πεντάστερου κινήματος, η «σκιά» του επικεφαλής του κόμματος, Μπέπε Γκρίλο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Γεννημένος στο Μιλάνο, ο Καζαλέτζο αφού ασχολήθηκε με την πληροφορική και έχτισε την καριέρα του σαν προγραμματιστής, λίγα χρόνια αργότερα ανέλαβε το ρόλο του συμβούλου σε εταιρίες.

Το 2004 ξεκίνησε να ενδιαφέρεται για την πολιτική, καθώς έθεσε υποψηφιότητα για τις εκλογές του δήμου που ζούσε, σε επαρχία του Τορίνο. Την ίδια χρονιά ίδρυσε την εταιρία Casaleggio Associati και μαζί με τον γιο του, Ντάβιντε, και άλλους συνεταίρους από το 2005 ανέλαβε το μπλογκ του Μπέπε Γκρίλο, από όπου ξεκίνησε η περιπέτεια του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Αινιγματικός, λιγομίλητος, κλειστός, ο Καζαλέτζο για εκείνους που δεν τον γνώριζαν ήταν μία αλλόκοτη φιγούρα με τα μακριά φουντωτά γκρίζα μαλλιά του, τις τραγιάσκες και τα γυαλιά του που απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις και φρόντιζε να διατηρεί χαμηλό προφίλ, ίσως φέρνοντας την απαιτούμενη ισορροπία δίπλα στον «φανφαρόνο» Γκρίλο.

Στόχος του, τον οποίο και πέτυχε, ήταν ένας: η διάδοση και ο έλεγχος της πολιτικής μέσω Διαδικτύου.

Διαβάστε επίσης:  ΧΙΛΗ: Τρεις νεκροί και πενήντα τραυματίες από έκρηξη σε νοσοκομείο (Φώτο)

Ο μυστηριώδης άνδρας που αποτέλεσε το «alter ego» του Γκρίλο, ο «εγκέφαλος» του Κινήματος, ο άνθρωπος που έθεσε επί τάπητος τη στρατηγική των «πεντάστερων», έσβησε αφήνοντας πίσω του θλίψη όχι μόνο στο εσωτερικό του Κινήματος Πέντε Αστέρων, αλλά σε ολόκληρη την πολιτική σκηνή της Ιταλίας.

Εξάλλου, εξαιτίας της σεμνής παρουσίας του είχε γίνει αγαπητός ακόμα και στους αντιπάλους του, ενώ τον εκτιμούσαν ως πολιτικό άνδρα ακόμα και εκείνοι που τον κατηγόρησαν για μη δημοκρατικές συνθήκες εντός του κινήματος.

Δυναμικός ακόμα και μέχρι το τέλος, ο 61χρονος λίγες ημέρες πριν, δήλωνε σε όσους είχαν προαναγγείλει τον πολιτικό θάνατό του, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, ότι πολεμούσε.

«Εγώ δε θα εγκαταλείψω και θα συνεχίσω να πολεμώ μαζί με εκατομμύρια έντιμων Ιταλών για την επιτυχία του Κινήματος που συνεισέφερα για να ιδρυθεί. Όποιος ήλπιζε για το αντίθετο θα πρέπει να ησυχάσει», δήλωνε σε μήνυμά του στο μπλογκ του Γκρίλο.

Για «γιγαντιαία απώλεια» έκανε λόγο ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Ντάριο Φο, ο οποίος μιλώντας για τον αγαπημένο του Καζαλέτζο έκανε λόγο για την κουλτούρα του, τις γνώσεις του, την σεμνότητά του, την ταπεινότητά του και τη γενναιοδωρία του.

Από την άλλη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Σέρτζο Ματαρέλα, δήλωσε συγκλονισμένος από την απώλεια του Καζαλέτζο, τον οποίο χαρακτήρισε «πρωταγωνιστή, καινοτόμο και παθιασμένο πολιτικό»