Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022
2 C
Athens

Κέρδη της τάξης του 1% στις ευρωαγορές

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν αναμονή των αποψινών αποφάσεων της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,73% στις 5.966 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 0,92% στις 9.606 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 1,00% στις 4.171 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,97% στις 323,63 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Inditex εμφάνισε κέρδη κατά 5,50% και της H&M κατά 2,31%, στον απόηχο των θετικών οικονομικών τους αποτελεσμάτων. Στον αντίποδα, «βουτιά» της τάξης του 12% σημείωσε η Aveva Group, μετά τον άδοξο τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την Schneider Electric.

Oι επενδυτές διεθνώς, αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει αμετάβλητη την επιτοκιακή της πολιτικής, δεδομένων των ανησυχιών για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Οι επίσημες ανακοινώσεις είναι προγραμματισμένες για τις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου διολισθαίνει σε χαμηλό τριών εβδομάδων, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 0,32% στα 48,35 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,98% στα 49,35 δολάρια.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 15.957 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi υποχώρησε κατά 0,10% στις 1.970 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε απώλειες κατά 0,96% στις 5.153 μονάδες. Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κινήθηκε ανοδικά κατά 1,75% στις 2.892 μονάδες και της Σένζεν κατά 3,01% στις 498 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ κατέγραψε κέρδη κατά 0,24% στις 20.436 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε μια εκατοστιαία μονάδα συρρικνώθηκε το μέχρι πρότινος διψήφιο προβάδισμα που διατηρούσε η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί της αντίπαλης εκστρατείας υπέρ του Brexit, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes που δημοσιεύθηκε χθες από την εφημερίδα The Sun.

Μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου που θα κρίνει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ή όχι κράτος μέλος της Ε.Ε., η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.002 ψηφοφόρων, έδειξε ότι το ποσοστό των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της παραμονής ανέρχεται σε 46% και το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση στο 45%.

Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της ComRes, την οποία δημοσίευσαν την 19η Μαΐου η εφημερίδα Daily Mail και το τηλεοπτικό δίκτυο ITV, έδινε στο στρατόπεδο της παραμονής στην Ε.Ε. προβάδισμα 11 εκατοστιαίων μονάδων.

H έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα οδηγούσε σε μείωση της γερμανικής ανάπτυξης κατά 0,5% του ΑΕΠ, εκτιμά από την πλευρά του, το Οικονομικό Ινστιτούτου της Γερμανίας, DIW. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Ινστιτούτου, το Brexit θα συνεπαγόταν αύξηση των εμπορικών εμποδίων, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του μεγέθους των γερμανικών εξαγωγών.

Ως εκ τούτου, η γερμανική οικονομία θα στερούταν σημαντικούς πόρους, οι οποίοι εκτιμώνται στο 0,5% του ΑΕΠ. «Η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας πιθανώς, θα παραμείνει εύρωστη και αυτό και το επόμενο έτος, υπό την προϋπόθεση η Βρετανία να παραμείνει εντός της Ε.Ε.» καταλήγει το Ινστιτούτο.

Συγχρόνως, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2005 υποχώρησε ο δείκτης ανεργίας στη Βρετανία, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της περιόδου Φεβρουαρίου – Απριλίου, η ανεργία διολίσθησε στο 5% έναντι 5,1% το τρίμηνο Νοεμβρίου – Ιανουαρίου και 5,5% το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Στο μεταξύ, αύξηση εμφάνισε τον Απρίλιο του 2016 το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης, στον κλάδο των αγαθών, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1% στα 172,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση κατά 5% στα 153 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 27,5 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 20,9 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2015. Την ίδια ώρα, το μέγεθος του ενδοευρωπαϊκού εμπορίου αυξήθηκε κατά 1% στα 142,8 δισ. ευρώ.

Κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1% στα 659 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές κατά 3% στα 577,7 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών ανήλθε στα 81,3 δισ. ευρώ έναντι 67,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015.

Στη Γαλλία, βελτίωση εμφάνισαν τον Μάιο οι τιμές καταναλωτή, δεχόμενες ώθηση από τον κλάδο των τροφίμων. Συγκεκριμένα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,4% έναντι αύξησης 0,1% τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Σε ετήσιο επίπεδο ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες. Ο εναρμονισμένος δείκτης ενισχύθηκε τέλος, κατά 0,1% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 0,1% τους προηγούμενες τρεις μήνες (Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος).

Στα εταιρικά νέα, θετικά οικονομικά μεγέθη εμφάνισε στο β’ τρίμηνο (Μάρτιος – Μάιος 2016) η αλυσίδα καταστημάτων ρουχισμού Hennes & Mauritz (Η&Μ). Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 2% στα 54,34 δισ. σουηδικές κορώνες, έναντι 53,23 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Ο αριθμός των καταστημάτων, παγκοσμίως, διαμορφώθηκε σε 4.077, έναντι 3.639 το β’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Tον Μάιο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9% έναντι αύξησης 10% τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Τέλος, αυξημένα οικονομικά μεγέθη εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του 2016, η Inditex SA, η οποία διακινεί τα προϊόντα της αλυσίδας ρούχων Zara. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 6% στα 554 εκατ. ευρώ έναντι 521 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Οι πωλήσεις παράλληλα, σημείωσαν άνοδο κατά 12% στα 4,88 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν κέρδη 547 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 4,84 δισ. ευρώ.;

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σταικούρας: Παρατείνονται οι προθεσμίες για τη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα κορωνοχρέη και...

Έξτρα χρόνο, μέχρι στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν στη διάθεσή τους, για να εξοφλήσουν τα κορωνοχρέη τους(περιόδου Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021) με τη ρύθμιση των...
Ο Σταϊκούρας ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης

Εισφορά αλληλεγγύης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μονιμοποιηθεί το “πάγωμα” – Τι είπε ο Σταϊκούρας

Για την εισφορά αλληλεγγύης μίλησε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ακόμη ότι «η ελάφρυνση του φορολογικού...
Έκπτωση φόρου σε πάνω από 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Προς παράταση μετά το αλαλούμ στα συμβολαιογραφεία λόγω των καθυστερήσεων

Νέα παράταση χρόνου για την ολοκλήρωση των αγοραπωλησιών ακινήτων ζητούν ιδιοκτήτες , δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, καθώς μοιάζει αδύνατο να μαζευτούν μέχρι στα τέλη του...

Χαμός με το νέο Εξοικονομώ: Επιδότηση και για επιπλέον αιτήσεις – Εξετάζεται ακόμη και...

Στο «τραπέζι» παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στο νέο Εξοικονομώ, παρά το ότι δεν έχει λήξει ακόμα αυτή που «τρέχει». Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι...

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι καλλιτέχνες δικαιούνται την ενίσχυση – Τι αλλάζει με τη νέα...

Νέες αλλαγές προβλέπονται στις προϋποθέσεις στήριξης καλλιτεχνών και επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού για το μήνα Ιανουάριο του 2022. Σύμφωνα με νέα Κοινή Υπουργική...

Κορωνοχρέη: Τελευταία διορία για τη ρύθμιση των δόσεων

Διορία μόλις 8 ημερών δηλαδή μέχρι στις 26 Ιανουαρίου παρέχει με εγκύκλιο της η ΑΑΔΕ σε περίπου 820.000 υπόχρεους οφειλέτες (9 αυτοαπασχολούμενους -εργοδότες) με...

Επιδότηση λογαριασμών ενέργειας: Ανοίγει η περίμετρος των δικαιούχων – Ποιοι θα την λάβουν τον...

«Ανοίγει» η περίμετρος των δικαιούχων στην επιδότηση λογαριασμών ενέργειας (ρεύματος και φυσικού αερίου). Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή στους δικαιούχους έκπτωσης στους λογαριασμούς ενέργειας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
991ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Φορολοταρία: Με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ για τους τυχερούς

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα μπουν εκ νέου τα σενάρια που...

Wall Street: Έκλεισε με ισχυρά κέρδη

Με ισχυρά κέρδη έκλεισε ηWall Street σήμερα, καθώς ενισχύθηκαν οι ελπίδες ότι η συνάντηση...

Φορολοταρία: Μπείτε εδώ για να δείτε αν κερδίσατε

Ολοκληρώθηκε η 27η δημόσια κλήρωση της φορολοταρίας από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ...

ΤΖΟΚΕΡ: Δείτε πόσα κέρδισε το μοναδικό πεντάρι

Πεντάρι κέρδισε ένας παίκτης από την Κατούνα στην κλήρωση του Τζόκερ της Πέμπτης με...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή