Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021
14.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1903.... Ολοκληρώνονται οι εργασίες στη Στοά Αττάλου. Αποκαλύπτεται ολόκληρο το κτίριο, αλλά και σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα.

Κέρδη της τάξης του 1% στις ευρωαγορές

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν αναμονή των αποψινών αποφάσεων της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,73% στις 5.966 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 0,92% στις 9.606 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 1,00% στις 4.171 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,97% στις 323,63 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Inditex εμφάνισε κέρδη κατά 5,50% και της H&M κατά 2,31%, στον απόηχο των θετικών οικονομικών τους αποτελεσμάτων. Στον αντίποδα, «βουτιά» της τάξης του 12% σημείωσε η Aveva Group, μετά τον άδοξο τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την Schneider Electric.

Oι επενδυτές διεθνώς, αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει αμετάβλητη την επιτοκιακή της πολιτικής, δεδομένων των ανησυχιών για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Οι επίσημες ανακοινώσεις είναι προγραμματισμένες για τις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου διολισθαίνει σε χαμηλό τριών εβδομάδων, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 0,32% στα 48,35 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,98% στα 49,35 δολάρια.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 15.957 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi υποχώρησε κατά 0,10% στις 1.970 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε απώλειες κατά 0,96% στις 5.153 μονάδες. Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κινήθηκε ανοδικά κατά 1,75% στις 2.892 μονάδες και της Σένζεν κατά 3,01% στις 498 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ κατέγραψε κέρδη κατά 0,24% στις 20.436 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε μια εκατοστιαία μονάδα συρρικνώθηκε το μέχρι πρότινος διψήφιο προβάδισμα που διατηρούσε η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί της αντίπαλης εκστρατείας υπέρ του Brexit, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes που δημοσιεύθηκε χθες από την εφημερίδα The Sun.

Μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου που θα κρίνει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ή όχι κράτος μέλος της Ε.Ε., η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.002 ψηφοφόρων, έδειξε ότι το ποσοστό των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της παραμονής ανέρχεται σε 46% και το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση στο 45%.

Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της ComRes, την οποία δημοσίευσαν την 19η Μαΐου η εφημερίδα Daily Mail και το τηλεοπτικό δίκτυο ITV, έδινε στο στρατόπεδο της παραμονής στην Ε.Ε. προβάδισμα 11 εκατοστιαίων μονάδων.

H έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα οδηγούσε σε μείωση της γερμανικής ανάπτυξης κατά 0,5% του ΑΕΠ, εκτιμά από την πλευρά του, το Οικονομικό Ινστιτούτου της Γερμανίας, DIW. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Ινστιτούτου, το Brexit θα συνεπαγόταν αύξηση των εμπορικών εμποδίων, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του μεγέθους των γερμανικών εξαγωγών.

Ως εκ τούτου, η γερμανική οικονομία θα στερούταν σημαντικούς πόρους, οι οποίοι εκτιμώνται στο 0,5% του ΑΕΠ. «Η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας πιθανώς, θα παραμείνει εύρωστη και αυτό και το επόμενο έτος, υπό την προϋπόθεση η Βρετανία να παραμείνει εντός της Ε.Ε.» καταλήγει το Ινστιτούτο.

Συγχρόνως, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2005 υποχώρησε ο δείκτης ανεργίας στη Βρετανία, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της περιόδου Φεβρουαρίου – Απριλίου, η ανεργία διολίσθησε στο 5% έναντι 5,1% το τρίμηνο Νοεμβρίου – Ιανουαρίου και 5,5% το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Στο μεταξύ, αύξηση εμφάνισε τον Απρίλιο του 2016 το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης, στον κλάδο των αγαθών, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1% στα 172,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση κατά 5% στα 153 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 27,5 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 20,9 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2015. Την ίδια ώρα, το μέγεθος του ενδοευρωπαϊκού εμπορίου αυξήθηκε κατά 1% στα 142,8 δισ. ευρώ.

Κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1% στα 659 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές κατά 3% στα 577,7 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών ανήλθε στα 81,3 δισ. ευρώ έναντι 67,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015.

Στη Γαλλία, βελτίωση εμφάνισαν τον Μάιο οι τιμές καταναλωτή, δεχόμενες ώθηση από τον κλάδο των τροφίμων. Συγκεκριμένα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,4% έναντι αύξησης 0,1% τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Σε ετήσιο επίπεδο ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες. Ο εναρμονισμένος δείκτης ενισχύθηκε τέλος, κατά 0,1% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 0,1% τους προηγούμενες τρεις μήνες (Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος).

Στα εταιρικά νέα, θετικά οικονομικά μεγέθη εμφάνισε στο β’ τρίμηνο (Μάρτιος – Μάιος 2016) η αλυσίδα καταστημάτων ρουχισμού Hennes & Mauritz (Η&Μ). Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 2% στα 54,34 δισ. σουηδικές κορώνες, έναντι 53,23 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Ο αριθμός των καταστημάτων, παγκοσμίως, διαμορφώθηκε σε 4.077, έναντι 3.639 το β’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Tον Μάιο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9% έναντι αύξησης 10% τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Τέλος, αυξημένα οικονομικά μεγέθη εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του 2016, η Inditex SA, η οποία διακινεί τα προϊόντα της αλυσίδας ρούχων Zara. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 6% στα 554 εκατ. ευρώ έναντι 521 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Οι πωλήσεις παράλληλα, σημείωσαν άνοδο κατά 12% στα 4,88 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν κέρδη 547 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 4,84 δισ. ευρώ.;

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ρεκόρ αιτήσεων για την Επιστρεπτέα 5

Ρεκόρ αιτήσεων για την Επιστρεπτέα 5

Εκπνέει τα μεσάνυχτα (Τρίτη 19 Ιανουαρίου) η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Ψηφιακά πορτοφόλια: η νέα τάση των ανέπαφων συναλλαγών

Ψηφιακά πορτοφόλια: η νέα τάση των ανέπαφων συναλλαγών

Σε μια περίοδο που η πανδημία του COVID-19 οδήγησε τους καταναλωτές στην ολοένα και συχνότερη χρήση ανέπαφων και ηλεκτρονικών πληρωμών τα παραδοσιακά πορτοφόλια δίνουν τη...
Συντάξεις: Επτά στις δέκα δεν ξεπερνούν τα 1000 ευρώ

Συντάξεις: Επτά στις δέκα δεν ξεπερνούν τα 1000 ευρώ

Επτά στις δέκα συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 1000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος “ΗΛΙΟΣ”, ενώ η μέση σύνταξη μόλις που σπάει το...
Υπουργείο Οικονομικών: "Παγίδες" για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Υπουργείο Οικονομικών: “Παγίδες” για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Δεν υπάρχει περιθώριο να χαθούν φέτος έσοδα από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, διαμηνύουν από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα ταμεία του κράτους άρχισαν να...
Βουλή: Το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής μεγάλων επιχειρήσεων

Βουλή: Το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής μεγάλων επιχειρήσεων

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθες προς ψήφιση στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου «Κύρωση της Πολυμερούς Σύμβασης για την εφαρμογή των μέτρων που σχετίζονται με...
Κορκίδης: Να τηρήσουμε τα μέτρα για να διατηρήσουμε τη λειτουργία της αγοράς

Κορκίδης: Να τηρήσουμε τα μέτρα για να διατηρήσουμε τη λειτουργία της αγοράς

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα του λιανεμπορίου από την προσεχή Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και μάλιστα χωρίς την ανάγκη του...
Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Παράταση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Παράταση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Παράταση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και χορήγηση δυνατότητας διόρθωσης στοιχείων έως τις 19.1.2021. Το Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να διευκολύνει...

Βρείτε μας

7,720ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Wall Street: Έκλεισε με ισχυρά κέρδη

Με ισχυρά κέρδη έκλεισε ηWall Street σήμερα, καθώς ενισχύθηκαν οι ελπίδες ότι η συνάντηση...

Φορολοταρία: Μπείτε εδώ για να δείτε αν κερδίσατε

Ολοκληρώθηκε η 27η δημόσια κλήρωση της φορολοταρίας από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ...

ΤΖΟΚΕΡ: Δείτε πόσα κέρδισε το μοναδικό πεντάρι

Πεντάρι κέρδισε ένας παίκτης από την Κατούνα στην κλήρωση του Τζόκερ της Πέμπτης με...

ΕΚΤ: Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να πάρει με καθυστέρηση την πρώτη δόση της επιστροφής από τα ελληνικά ομόλογα

H Ελλάδα κινδυνεύει να λάβει με μεγάλη καθυστέρηση την πρώτη δόση της επιστροφής των...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή