“Καζάνι που βράζει” η Ευρώπη με το προσφυγικό!

104
πρόσφυγας, βρήκε, 14.000 ευρώ, αστυνομία,

Καζάνι που βράζει η Ευρώπη, με αιχμή το προσφυγικό, την ώρα που εντείνονται από την μια, οι φωνές για συντονισμένο και αποτελεσματικό σχέδιο υποδοχής των προσφύγων, και από την άλλη οι δράσεις των ξενοφοβικών κινημάτων.

Χωρίς σαφή οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της κρίσης ολοκληρώθηκε η άτυπη σύνοδος των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ για την αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην Ευρώπη, με τον Έλληνα υπουργό, Νίκο Κοτζιά να υπενθυμίζει πως η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη την αναγκαία και συμφωνημένη βοήθεια.

Με πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματός της και καθίζηση της δημοτικότητά της βρίσκεται αντιμέτωπη η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία αύριο μεταβαίνει στην Τουρκία, προκειμένου να προσπαθήσει εκ νέου να υλοποιηθεί η συμφωνία για έλεγχο των προσφυγικών ροών εντός τουρκικού εδάφους.

Η Άγκελα Μερκελ στέλνει την ίδια ώρα σαφές μήνυμα στην Ελλάδα για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ώστε να διατηρηθεί η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν, ενώ ο Αυστριακός ομόλογός της προτείνει την επαναπροώθηση στην Τουρκία, όλων των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Διαβάστε επίσης:  Συνελήφθη ο δολοφόνος της 41χρονης στο Σχιστό

Την ίδια ώρα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου κάνει λόγο για 2,5 εκατ πρόσφυγες που θέλουν να μεταβούν μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα των financial times, σχέδια στρατιωτικής ενίσχυσης των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα επεξεργάζεται η ΕΕ, με κίνδυνο να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Σε αυτό το κλίμα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση των υποδομών των κέντρων πρώτης καταγραφής στα νησιά και φιλοξενίας στην ενδοχώρα, με τους κατοίκους της Κω να αντιδρούν στην λειτουργία hot spot στο νησί και να κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους με αποκλεισμούς δρόμων. Σε κάποιες περιπτώσεις κάτοικοι συνεπλάκησαν με αστυνομικούς, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν ατυχήματα, ενώ σε δύο συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές.

Την άρνησή της στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, εξέφρασε η διοίκηση του Δήμου Δέλτα, υπό την πίεση εντάσεων από εκατοντάδες δημότες.