Το όνειρο της ανεξαρτησίας ζει η Βαρκελώνη – Νίκη του αυτονομιστικού μπλοκ στην Καταλονία – Σε ενότητα καλούν Ομπάμα, Μέρκελ, Κάμερον

117
ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ: Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας εμφανίζονται να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο περιφερειακό κοινοβούλιο, βαθαίνοντας την αντιπαράθεση με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο κύριος αποσχιστικός συνασπισμός Junts pel Si (Μαζί για το Ναι) κέρδισε 62 έδρες στο 135μελές κοινοβούλιο, ενώ το μικρότερο αριστερό κόμμα CUP, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, κέρδισε άλλες 10 έδρες. Μαζί συγκεντρώνουν το 47,33% των ψήφων.

«Οι Καταλανοί ψήφισαν ναι στην ανεξαρτησία» δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας μετά την καταμέτρηση του 70,78% των ψήφων, απευθυνόμενος σε 2.000 οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Βαρκελώνης.  «Κερδίσαμε» είπε σε τέσσερις γλώσσες -στα καταλανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 Ιουνίου

Οι δύο αποσχιστικοί συνασπισμοί έχουν δηλώσει ότι θα ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσα σε 18 μήνες, κάτι που η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη τονίζει πως θα εμποδίσει δικαστικά καθώς το ισπανικό σύνταγμα δεν το επιτρέπει.

Αναταράξεις προκαλεί η νίκη υπέρ της ανεξαρτησίας

Στη διατήρηση της ενότητας κάλεσαν οι Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Κάμερον και Άγκελα Μέρκελ, μετά τη νίκη των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας που κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας. Παράλληλα τραπεζίτες και επιχειρηματίες κάλεσαν Μαδρίτη και Βαρκελώνη να επαναλάβουν το διάλογο, διότι εάν αποσχιστεί η Καταλονία θα πάρει μαζί της το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ισπανίας, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη και το ένα τέταρτο των εξαγωγών της.