Κατασχέθηκε πίνακας του Πικάσο

146

Σε σκάφος στην Κορσική βρέθηκε και κατασχέθηκε πίνακας του Πικάσο, ο οποίος επρόκειτο να μεταφερθεί στην Ελβετία. Πρόκειται για τον πίνακα «Κεφάλι νεαρής γυναίκας», η αξία του οποίου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο αυτό έχει χαρακτηριστεί ισπανικός εθνικός θησαυρός και δεν μπορεί να βγει εκτός Ισπανίας.

Σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές του Καλβί στην Κορσική, οι αρχές ανέβηκαν στο σκάφος που μετέφερε το έργο και ζήτησαν τα σχετικά έγγραφα. Ο καπετάνιος του σκάφους παρουσίασε μόνο ένα έγγραφο αξιολόγησης του έργου καθώς και μία περίληψη δικαστικής απόφασης γραμμένη στην ισπανική γλώσσα η οποία επιβεβαίωνε ότι επρόκειτο για ισπανικό εθνικό θησαυρό που δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να βγει από την Ισπανία.

Ο πίνακας ανήκει στον Χάιμε Μποτίν, διάσημο ισπανό τραπεζίτη η οικογένεια του οποίου είχε συμμετάσχει στην ίδρυση της τράπεζας Santander το 1857, που έγινε ο πρώτος τραπεζικός όμιλος της χώρας.
Ο 79χρονος άνδρας, που διετέλεσε πρόεδρος του ομίλου από το 1999 έως το 2004, δεν βρισκόταν πάνω στο σκάφος, που ανήκει σε εταιρία της οποίας είναι μέτοχος και φέρει βρετανική σημαία. Όπως διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των τελωνείων «το αίτημα εξαγωγής που καταγράφηκε στην Μπαστιά δεν έγινε στο όνομά του».

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 Απριλίου

Ένα πρώτο αίτημα είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2012 στην Ισπανία προκειμένου ο πίνακας να εγκαταλείψει οριστικά το ισπανικό έδαφος με προορισμό το Λονδίνο.
Το υπουργείο Πολιτισμού εξέφρασε την αντίθεσή του και το 2015 η Audencia Nacional, μία από τις ανώτατες δικαστικές αρχές στην Ισπανία, έκρινε επίσης ότι το έργο είναι «μη εξαγώγιμο» λόγω του ότι ανήκει «στα αγαθά πολιτιστικού ενδιαφέροντος» που δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπουν το ισπανικό έδαφος. Οι γαλλικές αρχές αναμένουν ενδεχόμενα αιτήματα από την Ισπανία προκειμένου να ανακτήσει το έργο.