Κατασχέσεις – εξπρές με ένα e-mail για χρέη άνω των 70.000 ευρώ

152

Τη δυνατότητα να προχωρά σε κατασχέσεις με ένα e-mail βάζει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών από την 1η Οκτωβρίου για όσους  χρωστούν στην εφορία ποσά άνω των 70.000 ευρώ, καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει το προσωρινό καθεστώς αναστολής κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Η όλη διαδικασία θα είναι ταχύτατη,  καθώς για την εντολή κατάσχεσης θα αρκεί μονάχα ένα e-mail από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η δέσμευση των χρημάτων από τις τράπεζες θα  γίνεται μέσα σε μία ημέρα. Έτσι, με δεδομένα τα capital controls το μόνο που μπορούν να κάνουν για να γλιτώσουν την κατάσχεση όσοι χρωστούν στην εφορία ποσά άνω των 70.000 ευρώ και έχουν καταθέσεις στις τράπεζες είναι να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Διαβάστε επίσης:  DW: Η ελάφρυνση του χρέους θα φέρει σκληρή εποπτεία

Η διαδικασία κατάσχεσης θα γίνεται ως εξής:

Α.  Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα στέλνει ηλεκτρονικά στις τράπεζες τα στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 70.000 ευρώ

Β.  Οι τράπεζες θα υποχρεούνται να προβαίνουν αυθημερόν στις ενέργειες που απαιτούνται για τη δέσμευση των χρημάτων που βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς μέχρι του ύψους της οφειλής.

Γ.  Μετά τη δέσμευση και εντός δύο ημερών θα ενημερώνεται για το ύψος του δεσμευθέντος ποσού η φορολογική διοίκηση η οποία οφείλει να επιβάλει εντός πενθημέρου κατάσχεση, άλλως το πιστωτικό ίδρυμα προβαίνει οίκοθεν στην άμεση άρση της επιβληθείσης δέσμευσης.