Κατατίθενται στη Βουλή τα κείμενα με τα προαπαιτούμενα

134

Απόψε κατατίθενται στη Βουλή, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, τα κείμενα με τα προαπαιτούμενα, τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο ενώ αύριο αρχίζει η συζήτηση στις επιτροπές, προκειμένου την Πέμπτη να τεθούν σε ψηφοφορία. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου στα θετικά της συμφωνίας περιλαμβάνεται ότι αποφεύχθηκαν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα και η προσαρμογή θα είναι ηπιότερη, το μνημόνιο θα διέπεται από το διεθνές ευρωπαϊκό και όχι το αγγλικό δίκαιο, δεν θα πωληθούν τα κόκκινα δάνεια σε ξένες εταιρίες, το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων μέσα από το οποίο η δημόσια περιουσία δεν πάει προς πώληση, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αξιοποιείται, ενώ δεν θα επανέλθει το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.

Επικοινωνία με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ είχε ο πρωθυπουργός χθες το βράδυ και ενώ ήταν σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των υπουργών με τους θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στην επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ήταν βαρύ με το Βερολίνο να επαναφέρει το ζήτημα της συμφωνίας-«γέφυρα».

Την Παρασκευή το Εurogroup θα εξετάσει το κείμενο της συμφωνάις, ενώ μέχρι τις 18 Αυγούστου θα πρέπει να έχει δοθεί και το “πράσινο φως” από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, ώστε να εκταμιευθεί εγκαίρως η πρώτη δόση του νέου δανείου.
Κλείδωσε το κείμενο της συμφωνίας μετά από 20 ώρες διαβουλεύσεων Αθήνας και θεσμών. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο εξερχόμενο από το ξενοδοχείο Χίλτον, να λέει χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν 1-2 πολύ μικρές λεπτομέρειες» προκειμένου να διευθετηθούν. Για «μικρές λεπτομέρειες» έκανε λόγο και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Διαβάστε επίσης:  Έρχεται φόρος «πλούτου»

Τελευταία αγκάθια που είχαν απομείνει ήταν τα κόκκινα δάνεια, το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και η μετενέργεια. Συμφωνία υπήρξε για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, ύφεση έως 2,3% το τρέχον έτος. Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, και άλλα δύσκολα θέματα φαίνεται ότι μεταφέρονται για τον Οκτώβριο.
Μεταξύ των προαπαιτούμενων που περιλαμβάνει το προσχέδιο του κειμένου και δημοσιεύει η Καθημερινή: κατάργηση των προνομίων στο αγροτικό πετρέλαιο, αλλαγή στα επιτόκια της ρύθμισης των 100 δόσεων και εξαίρεση των κακοπληρωτών, σταδιακή εξάλειψη των εξαιρέσεων στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, διευκρίνιση του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, με τις εκπτώσεις να καταργούνται μέχρι το τέλος του 2016, άνοιγμα επαγγελμάτων, όπως μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και περιορισμός των φόρων υπέρ τρίτων.
Την ίδια ώρα πάντως, το Βερολίνο εξέφρασε ενστάσεις για την ταχύτητα των επαφών. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας δήλωσε πως η πληρότητα έρχεται πριν την ταχύτητα. Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως ενδεχομένως να χαθεί η προθεσμία της 20ης Αυγούστου και τότε θα πρέπει να συζητήσουμε νέο δάνειο-γέφυρα.