Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020
16.7 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1909.... Η Ελλάδα αγοράζει από την Ιταλία το θωρηκτό "Αβέρωφ", έναντι 24 εκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία τα 8 εκατομμύρια προέρχονται από κληροδότημα του εθνικού...

Κατρούγκαλος: Δε μπορεί να γίνει αποδεκτή κι άλλη μείωση των συντάξεων

Την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό υπερασπίζεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique, καθώς όπως αναφέρει, συνάδει με τις αξίες της Αριστεράς.

Και αυτό επειδή καθιερώνει καταρχήν την εθνική σύνταξη η οποία θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους φόρους και αποτελεί ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, εξαλείφοντας τον κίνδυνο της απόλυτης φτώχειας.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο θα είναι αρκετή αυτή η μεταρρύθμιση και κατά πόσο η επιτυχία του συγκεκριμένου σχεδίου θα εξαρτηθεί από τη μεταρρύθμιση του συστήματος είσπραξης των φόρων, ο υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι «μέχρι τώρα δεν είχε υπάρξει πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αφού, παρά την προσπάθεια ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, στην πράξη το καθένα συνέχιζε να εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες υπολογισμού της σύνταξης, με αποτέλεσμα να υφίστανται 930 διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού.

Από την άλλη, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι το σύστημα συλλογής φόρων και εισφορών θα είναι το ίδιο και θα βασίζεται στα πραγματικά εισοδήματα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει έως σήμερα που, εκτός των μισθωτών, οι υπόλοιποι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, πληρώνουν με βάση πλασματικά εισοδήματα ανάλογα με τα χρόνια που έχουν στο επάγγελμα.

Ερωτηθείς για το εάν η μείωση του 1% του ΑΕΠ στη χρηματοδότηση των συντάξεων που απαιτούν οι πιστωτές, είναι ένα μέτρο κοινωνικά βιώσιμο, ο υπουργός απαντά ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία δωδέκατη μείωση των συντάξεων, αφού αυτές έχουν ήδη υποστεί μειώσεις της τάξης του 30%, και το 52% των νοικοκυριών λαμβάνει βοήθεια από τους συνταξιούχους, ενώ παράλληλα στόχος είναι η διατήρηση της συστηματικής φύσης του συστήματος μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και όχι μέσω περαιτέρω μειώσεων.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος προσθέτει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι ζητήθηκε από τους δανειστές να δεχθούν να καλυφθεί ένα μέρος της μείωσης αυτής του ΑΕΠ από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% – πράγμα που έχει γίνει αποδεκτό από τις εργοδοτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις για μια μεταβατική περίοδο τριών ετών. Από την άλλη μεριά, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχεται ότι θα υπάρξει μία απότομη αύξηση των εισφορών για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, αναφέρει, δεδομένου ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι μία κοινωνική αναδιανομή.

Σε επόμενη ερώτηση για το κατά πόσο είναι αληθινή η αντίσταση της παρούσας κυβέρνησης στις απαιτήσεις των πιστωτών, ο Γ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι οι πράξεις αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση αυτή ενεργεί με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από τις προηγούμενες, αφού αυτή τη φορά ήταν η ελληνική κυβέρνηση που προετοίμασε τη μεταρρύθμιση και ζήτησε από τους άλλους να κάνουν σχόλια επ’ αυτής και δε μετέφρασε απλά ένα κείμενο που εστάλη από τις Βρυξέλλες ή την Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείς για το εάν θα θυσιαστούν οι συντάξεις προκειμένου να διευκολυνθεί η έναρξη της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, ο υπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Η μείωση όμως του χρέους, είναι μία πρόταση που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ταυτότητας της κυβέρνησης, και είναι απολύτως απαραίτητη για την Ελλάδα, μια και το χρέος, πέρα από την οικονομική του διάσταση, είναι και ένα εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης.

Ολοκληρώνοντας, ο Γ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι μία κοινωνική Ελλάδα μέσα σε μία κοινωνική Ευρώπη και, παρά το ότι εργάζεται υπό δύσκολες συνθήκες αφού αποδέχθηκε έναν επώδυνο συμβιβασμό, προσπαθεί να προχωρήσει με μεταρρυθμίσεις που αρμόζουν στην πολιτική της ταυτότητα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Τουρκία προκαλεί και ο Στόλτενμπεργκ κοιμάται...

Η Τουρκία προκαλεί και ο Στόλτενμπεργκ κοιμάται…

Σε ακόμη μια προκλητική ενέργεια προχώρησε η Τουρκία, εκδίδοντας NAVTEΧ για στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο, ανήμερα των εθνικών επετείων Ελλάδας και Τουρκίας.
Πώς θα εφαρμοστούν από σήμερα το πρωί τα νέα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και γενική χρήση μάσκας

Πώς θα εφαρμοστούν από σήμερα το πρωί τα νέα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και γενική...

Διευκρινίσεις για την εφαρμογή των νέων μέτρων θα τεθούν σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου στις περιοχές με επίπεδο κινδύνου 3...
Χρυσή Αυγή: Ξεκίνησε η μεταγωγή στις φυλακές

Χρυσή Αυγή: Ξεκίνησε η μεταγωγή στις φυλακές

Ξεκίνησε η μεταγωγή απευθείας από τη ΓΑΔΑ για τις φυλακές, των 37 εκ των 39 καταδικασθέντων για την Χρυσή Αυγή. Διαφεύγει ο...

Κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ πάνω από τη Ρόδο

Αμερικανικά, κατασκοπευτικά, αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Ρόδο το απόγευμα της Πέμπτης (22/10), στέλνοντας μήνυμα για την τουρκική προκλητικά στο Αιγαίο.

Αναδρομικά: Νέο “κύμα” αγωγών από συνταξιούχους – Ποιοι και γιατί προσφεύγουν

Οι πληρωμές των αναδρομικών άρχισαν στους συνταξιούχους, όμως την ίδια ώρα πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν αγωγές για τα "κουτσουρεμένα" ποσά. Οι...
Χρυσή Αυγή: Ποιοι οδηγούνται στη φυλακή και ποιοι όχι

Χρυσή Αυγή: Ποιοι οδηγούνται στη φυλακή και ποιοι όχι

Αναλυτικά στην φυλακή με απόφαση του δικαστηρίου οδηγούνται οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλ. Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Χρήστος...
Ξεκίνησε η πίστωση συντάξεων και αναδρομικών στους λογαριασμούς των συνταξιούχων

Ξεκίνησε η πίστωση συντάξεων και αναδρομικών στους λογαριασμούς των συνταξιούχων

Ξεκίνησε η πίστωση συντάξεων και αναδρομικών στους λογαριασμούς των συνταξιούχων, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 29 του μηνός.

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
948ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Παλιά συνέντευξη στη ΔΕΘ που έκανε μεγάλη εντύπωση…(βίντεο)

Τον κορωνοιό μου μέσα! Άντε νατελειώνουμε ρεεεε…φέρτε τα εμβόλια!

Αραμπατζή: Σε περιόδους πολλαπλών αβεβαιοτήτων, οι κοινωνίες κρίνονται για την ωριμότητά τους

Σε περιόδους πολλαπλών αβεβαιοτήτων, οι κοινωνίες κρίνονται για την ωριμότητά τους και...

Μια σπάνια συνέντευξη της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στον Νομικό Παλμό: “Ο δικαστής έχει τη δική του φωνή,...

Μητσοτάκης: Εκλέχθηκα για να κάνω πράξη την αλλαγή

«Η ανάπτυξη πρέπει να έχει δύο κύρια χαρακτηριστικά, να είναι για όλους...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή