Κατσέλη: Πέντε προκλήσεις για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα

29
ακατάλληλα, μέλη, τραπεζών,

Στις πέντε κύριες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Η πρώτη πρόκληση, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κάτι που θα επιτρέψει, όπως ανέφερε, την άρση των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων και την σταδιακή επαναφορά των καταθέσεων.

Η δεύτερη είναι η διοχέτευση των πιστώσεων προς παραγωγικές επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Κλειδί για να γίνει αυτό, σημείωσε, αποτελεί η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως των επιχειρηματικών.

Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει την απελευθέρωση κεφαλαίων, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών, και τη διοχέτευσή τους για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων.

Τρίτη πρόκληση αποτελεί η προσαρμογή των τραπεζών στις νέες απαιτήσεις που επιβάλλονται από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) και τις υπόλοιπες ρυθμιστικές και εποπτικές υποχρεώσεις.

Τέταρτη πρόκληση είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και η ανάκτηση της κερδοφορίας των τραπεζών στο νέο ψηφιακό τραπεζικό περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης:  Σήμερα η πολυαναμενόμενη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου-Στο επίκεντρο το θέμα των δύο στρατιωτικών

Τέλος, πρόκληση αποτελεί και η αναβάθμιση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη η σύνθεση και η δομή των ΔΣ να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις πιεστικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός τομέας.

Αναφερόμενη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα η κ.Κατσέλη επισήμανε ότι μετά από έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης, το σύστημα βρίσκεται σε μεταβατική φάση μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης, στο τέλος του 2015.

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν σήμερα μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση με την κεφαλαιακή τους επάρκεια να ανέρχεται σε πάνω από 18%, έναντι 14% στο τέλος του 2014 και 12,2% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Η αναλογία αυτή είναι υψηλότερη από τον αντίστοιχο μέσο όρο από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της ΕΕ, η οποία ανέρχεται σε 16,7%.