ΚΑΥΣΙΜΑ: «Λουκέτα» σε βενζινάδικα, GPS και έλεγχοι παντού

129

Πρατήρια καυσίμων που δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών-εκροών και δεν βρίσκονται αναρτημένα στον «λευκό κατάλογο» της ιστοσελίδας του υπουργείου Οικονομικών, αποφάσισε μεταξύ άλλων, χθες, η Διυπουργική Επιτροπή Πάταξης της Διαφθοράς.

Η απαγόρευση της πώλησης καυσίμων σε πρατήρια που δεν έχουν εφαρμόσει τα προβλεπόμενα για το σύστημα εισροών-εκροών και δεν βρίσκονται αναρτημένα στο «λευκό κατάλογο» («white list») της ιστοσελίδας του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης για την πάραξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

Πρατήρια καυσίμων που δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών-εκροών, δεν θα μπορούν να πωλούν καύσιμα, αναφέρει Υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
Μάλιστα, για τον καλύτερο έλεγχο των πρατηρίων, θα δημιουργείθει «λευκός κατάλογος» στον οποίο θα ενσωματώνονται μόνο τα πρατήρια που έχουν τοποθετήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς.
Με αυτά τα δεδομένα, η Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς αποφάσισε,με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τα εξής:

– Την επίσπευση με τους πλέον ταχείς ρυθμούς της ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου που έχει ψηφιστεί εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί και,ειδικότερα:

– Απαγόρευση πώλησης καυσίμων σε πρατήρια που δεν έχουν εφαρμόσει τα προβλεπόμενα για το σύστημα εισροών-εκροών.

Διαβάστε επίσης:  Μείωση φόρων: Τι εξετάζει η κυβέρνηση για ΦΠΑ, εισφορές, ΕΝΦΙΑ - Τα "κλειδιά" για τις ελαφρύνσεις

– Χρήση μοριακών ιχνηθετών σε όλα τα καύσιμα.

– Τοποθέτηση GPS σε πλωτά και επίγεια μεταφορικά μέσα, καθώς και SLOPS (υγρά απορρίμματα πλοίων).

– Εντατικοί έλεγχοι, αν εφαρμόζεται ο νόμος περί τοποθέτησης συστήματος εισροών-εκροών στις τελωνειακές αποθήκες. Σάρωση όλων των πρατηρίων πετρελαίου θέρμανσης με μικτό κλιμάκιο ελέγχου για την τήρηση των προβλεπόμενων τοποθέτησης και παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος εισροών-εκροών.

– Την παρέμβαση με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για:

– Δημιουργία επιχειρησιακού κέντρου ελέγχου-συντονισμού.

– Εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών σε όλες τις δεξαμενές.

– Σύστημα σφράγισης σε επίγεια μεταφορικά μέσα ενεργειακών πόρων και αποσφράγισης μόνο από τον πρατηριούχο.

– Σύνταξη Μητρώου Δεξαμενών χωρητικότητας άνω των 4 τόνων.

Στη χθεσινή σύσκεψη της Μόνιμης Διϋπουργικής Επιτροπής για τη καταπολέμηση της Διαφθοράς προήδρευσε ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης και συμμετείχαν (τα τακτικά μέλη) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης
για τη Διαφάνεια Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Παύλος Πολάκης, ο γενικός γραμματέας καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, ο Μιχάλης Καλογήρου νομικός σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και εξειδικευμένοι συνεργάτες τους.