Κεκλεισμένων των θυρών, Μέρκελ και Ολάντ συζητούν το προσφυγικό – Αύριο στην Τουρκία

90
ηγέτες, δύο, ταχυτήτων,

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναμένεται ότι θα συζητήσουν σήμερα Κυριακή στο Στρασβούργο τρόπους για την “απορρόφηση” των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη περνώντας από την Τουρκία στην Ελλάδα αλλά και τις διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί το λεγόμενο Brexit, η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η κ. Μέρκελ θα πάει αύριο στην Τουρκία.

Άλλωστε, τα δύο αυτά θέματα, που σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν και το μέλλον της Ευρώπης, θα κυριαρχήσουν και στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 18-19 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και χαρακτηρίζεται ως ανεπίσημη, ενώ αμέσως μετά θα δειπνήσουν, προσκεκλημένοι του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε ένα εστιατόριο της πόλης, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον καθεδρικό ναό. Ούτε η Μέρκελ, ούτε και ο Ολάντ αναμένεται να κάνουν κάποια δήλωση κατά την άφιξή τους και μετά τη λήξη της συνάντησής τους.

Όπως είναι φυσικό, όσον αφορά στο πρώτο θέμα, τους δύο ηγέτες θα απασχολήσουν κυρίως δύο χώρες, η Τουρκία και η Ελλάδα, καθώς από εκεί διέρχεται η πλειοψηφία των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη. «Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τον Χώρο Σένγκεν», θα εξετάσουν λύσεις για το προσφυγικό, από τη δημιουργία κέντρων καταγραφής, τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών, τους ελέγχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την ανακατανομή των προσφύγων, διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Διαβάστε επίσης:  Απειλές Τσαβούσογλου κατά Χαφτάρ και νέα προειδοποίηση στη Μόσχα για τη Συρία

Για τη Γερμανία, όπου η Μέρκελ εμφανίζεται αποδυναμωμένη πολιτικά λόγω του προσφυγικού, η λύση του προβλήματος είναι θέμα επιβίωσης, είπε διπλωμάτης. Εάν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα εντός των επόμενων εβδομάδων, η ΕΕ και ιδίως η Γερμανία θα βρεθούν αντιμέτωπες με πολύ ισχυρές πιέσεις, συμπλήρωσε.

Οι Τούρκοι θα πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, δηλαδή να αποδεχτούν την επανεισδοχή των μεταναστών που δεν θα γίνονται δεκτοί στην ΕΕ και να ελέγξουν καλύτερα τα σύνορά τους, συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές. Όσο για την Ελλάδα, θα πρέπει να γνωστοποιήσει τις ανάγκες της και να θέσει σε λειτουργία τον μηχανισμό που θα επιτρέψει την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων μέσων, γαλλικών, γερμανικών, ευρωπαϊκών, που σχεδιάζουν να κινητοποιήσουν το Παρίσι και το Βερολίνο, σημείωναν.

Τις τελευταίες ημέρες οι δύο πρωτεύουσες έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές τους με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και με τις τουρκικές αρχές και η συνάντηση της Κυριακής θα είναι μια ευκαιρία για τους δύο ηγέτες να εξετάσουν την κατάσταση.

Όσον αφορά το θέμα της Βρετανίας, «δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ της στάσης του Ολάντ και εκείνη της Μέρκελ», διαβεβαιώνει το Παρίσι.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ