«Κεραυνοί» Στουρνάρα: Το κόστος της διαπραγμάτευσης ήταν 86 δις

54
Στουρνάρας: Λυπάμαι πραγματικά γι' αυτή τη χώρα

Το κόστος της διαπραγμάτευσης που έκανε ο Γιάννης Βαρουφάκης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν 86 δις ευρώ, δήλωσε ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος για πρώτη φορά εξαπέλυσε «κεραυνούς» στην κυβέρνηση και στον τρόπο που διαπραγματεύθηκε.

Ο διοικητής της ΤτΕ άφησε στην άκρη τους συνήθεις χαμηλούς και συναινετικούς τόνους όταν διαδέχθηκε στο βήμα τον πρώην γγ του ΥΠΟΙΚ επί υπουργίας Βαρουφάκη τον Ν.Θεοχαράκη.

«Ειλικρινά λυπάμαι πολύ που η ομιλία του Νίκου Θεοχαράκη πριν από τη δική μου ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα κομματικοποιημένης πολιτικής, αφού χρημάτισα κι εγώ υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε σχεδόν αποικιοκρατική στην κομματικοποιημένη ομιλία του. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να παραδεχθεί ότι οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» που διεξήγαγε μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίες οδήγησαν στην αλλαγή του ονόματος από τρόικα σε θεσμούς, και μετακίνησε την τρόικα από τα υπουργεία στο Χίλτον είχαν επίσης ένα κόστος. Αν υποθέσουμε ότι αυτό που περιέγραψε ήταν τα οφέλη, το κόστος βεβαίως ανήλθε σε 86 δισ. ευρώ: Αυτό ήταν το τρίτο μνημόνιο και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισεκ. ευρώ. Και αυτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υστέρα από τις «γενναίες διαπραγματεύσεις» του κ. Θεοχαράκη και του κ. Βαρουφάκη».

Διαβάστε επίσης:  «Κούρεμα» και χαμηλές δόσεις και από τις τράπεζες

«Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά είχα την υποχρέωση να πω τα πράγματα με το όνομά τους», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του πανεπιστημίου London School of Economics.